Талибаните обявиха, че са готови да започнат мирни преговори с афганистанското правителство, след като властите увериха, че ще освободят стотици екстремисти с тежки провинения, което ще започне през следващите няколко дни, информира АФП.

Афганистан пуска 400 затворници талибани

Афганистан пуска 400 затворници талибани

За начало на мирния процес и прекратяване на кръвопролитието

Съдбата на около 400 затворници от талибанското движение е основната пречка пред организиране на мирни преговори между двете враждуващи страни, които се ангажираха да завършат размяната на пленници преди преговорите да започнат.

Нашата позиция е ясна, ако размяната на затворници бъде завършена, ние сме готови да започнем преговори с афганистанското правителство в рамките на седмица, подчерта говорител на талибаните.

Тръмп очаква само 4000 американски войски да останат в Афганистан през ноември

Тръмп очаква само 4000 американски войски да останат в Афганистан през ноември

До голяма степен сме извън Афганистан, заяви Тръмп

Той поясни, че първият кръг преговори ще се проведе в Доха, Катар.

Говорител на Съвета за национална сигурност разкри, че правителството на Афганистан ще започне да освобождава 400-те талибани в рамките на два дни.

Размяната на пленници е ключова част от сключеното между талибаните и САЩ споразумение през февруари. Вашингтон се съгласи да изтегли войниците си от Афганистан в замяна на обещание от талибаните, че ще проведат мирни преговори с правителството в Кабул.

Правителството на Афганистан освободи почти 5000 талибани до момента.