Най-малко 10 души загинаха при наводнения и 286 000 бяха евакуирани, след като пороен дъжд предизвика наводнения в планинската провинция Хунан в централен Китай, съобщиха официалните лица на страната, съобщава "Индипендънт".

Други трима са съобщени за изчезнали в региона поради наводненията, където повече от 2700 къщи са повредени, каза провинциалният служител Ли Даджан.

Повече от седмица проливни дъждове и бури удариха провинцията, съобщиха китайски държавни медии.

Според някои мониторингови станции в Хунан това е историческо ниво на валежи в провинцията, съобщи Синхуа, без да уточнява количеството регистриран дъжд.

Силният дъжд засегна около 1,8 милиона в провинцията и повреди над 2700 къщи, някои от които се сринаха напълно, съобщи Синхуа.

Свлачище затрупа и части от град в района на Гуанси. Спасителните работници все още търсят оцелели в град Синфен в четвъртък.

Властите са издали предупреждения за проливен дъжд в Гуанси и близките провинции Дзянси, Фудзиен, Гуандун, Хайнан, Съчуан, Чунцин и Юнан, съобщи Синхуа.

Шофьорите и училищните власти са помолени да вземат мерки за безопасност.

Сериозните наводнения, дължащи се на силен дъжд в Китай, са редовни през летните месеци напоследък, особено в централните и южните райони.

Китай претърпя най-тежките си наводнения от десетилетие миналата година, след като при проливен дъжд и наводнения в централните региони загинаха над 300 души.

Десетилетия преди това през 1998 г. над 2000 души загинаха и близо 3 милиона къщи бяха разрушени при наводнения по протежение на китайската река Яндзъ.

Експертите посочват, че променящите се метеорологични явления и увеличаването на тропическите бури са причинени от климатичната криза, пряко застрашаваща хората, културите и качеството на подземните води.

Най-малко 15 загинали при проливни дъждове в Южен Китай

Най-малко 15 загинали при проливни дъждове в Южен Китай

Сред жертвите има и деца