По-малко от 100 протестиращи останаха приковани в университет в Хонконг, докато безредици обградиха кампуса, като някои активисти отчаяно търсеха начини да избягат, докато други се криеха, предаде "Ройтерс".

Протестиращите споделят, че не обмислят да се предават, тъй като не са виновни. 

Боклуците се трупаха около кампуса, а боклуците и остатъците от домашно приготвени бензинови бомби бяха разхвърлени по площадката. Много протестиращи са изоставили оборудването си, включително противогази и чадъри.

Голяма част от кампуса е повреден, стаите са разграбени и прозорците са разбити. Електричеството и водата все още функционират.

Правителството съобщи, че внимателно следи ситуацията, за да види дали изборите могат да се проведат безопасно.

Университетът, в центъра на оживения полуостров Коулун, е последният кампус, все още окупиран от активисти през седмица, който видя най-интензивното насилие откакто антиправителствените демонстрации ескалираха преди повече от пет месеца.

Демонстрантите са недоволни от китайската намеса в свободите, обещани на Хонконг, когато британската колония се върна към китайското управление през 1997 г.

Пекин заяви, че се ангажира с формулата "една държава, две системи", предоставяща автономия на Хонконг.

Безредиците са най-сериозното популярно предизвикателство за китайския президент Си Дзинпин, откакто дойде на власт през 2012 г.

Някои протестиращи се предадоха, докато други бяха задържани по време на опити за бягство, които включваха качване от мост до чакане на мотоциклети и бягане през канализацията.