Броят на загиналите след проливни дъждове от урагана Ета е най-малко 150 души в Гватемала. Войници достигнаха планинско село, където около 100 души загинали от свлачище, десетки други са загинали в Централна Америка и Мексико, съобщава "Ройтерс".

Много от загубилите живота си в село Куеха в централния гватемалски регион Алта Верапаз буквално са погребани в домовете им, след като кални свлачища погълнаха около 150 къщи, коментира говорителят на армията Рубен Телес.

Опустошителният ураган причини разрушения от Панама до Хондурас и Мексико, които между тях са регистрирали повече от 50 смъртни случая, свързани с наводненията.

Армията заяви, че само в Куеха са загинали около 100 души, въпреки че издирванията за оцелели продължават.

Президентът на Гватемала Алехандро Гияматей се притеснява, че броят на загиналите може да е по-голям, като броят на загиналите и изчезналите в Куеха може да е около 150.

Една от най-сериозните бури, която удря Централна Америка от години, Ета в петък връхлетя с поройни дъждове в заливите на Централна Америка. Американският национален център за урагани предупреди, че "катастрофално наводнение" в региона ще продължи.

Спасителните операции в Хондурас и Гватемала са забавени от унищожени пътища и мостове, принуждавайки властите да използват военни, хеликоптери и моторни лодки, за да спасяват хората.

"Това е най-лошата буря в Хондурас от десетилетия. Щетите несъмнено ще бъдат значителни ", каза Марк Конъли, представител на УНИЦЕФ в Хондурас, който според изчисленията ще бъде засегнат около 1,5 милиона деца там.

От другата страна на границата от Гватемала в мексиканския щат Чиапас, наводнението е убило 19 души. Северно от Чиапас в щата Табаско наводненията убиха още двама души, заяви федералното правителство.

В Хондурас при наводнение загинаха 23 души, а двама се изчезнаха, заяви правителството. Много от тях останаха в капан на покривите на къщите си, съобщи Националната система за управление на кризи. "Два дни сме без храна ... чакаме да бъдем евакуирани", коментира Уилям Сантос, приютил се на покрива на завод за пакетиране на банани с около 300 души в северната част на Хондурас.

Ета удари Никарагуа като ураган от категория 4 във вторник с ветрове от 241 км/ч. Отслабна до тропическа депресия във вътрешността, но дъждът продължи. Лошото време пречи на спасителните операции. "Имаме много хора в капан, до които не успяваме да стигнем", каза президентът на Гватемала.

Опустошението напомня на урагана Мич, който уби около 10 000 души в Централна Америка през 1998 г.

Силният вятър и проливният дъжд са повредили хиляди домове в Хондурас, Гватемала, Коста Рика и Никарагуа. Съобщава се, че двама миньори са загинали в Никарагуа, докато в южната част на Коста Рика свлачище е убило жена от Коста Рика и американец в къща. Осем други, включително най-малко три деца, загинаха при наводнение близо до костариканската граница в провинция Чирики в Панама, съобщиха властите.

В Хондурас около 16 000 души са спасени в северния регион Вале Сула, съобщиха властите. Над 5000 души бяха евакуирани в Гватемала, съобщиха служители.

В петък вечерта Ета бе край брега на Белиз в Карибите, като се насочи към Куба и Флорида, но лошото време ще продължи да засипва части от Централна Америка с наводнения. Възможни са и наводнения в Ямайка, Югоизточно Мексико, Каймановите острови и Куба.