Три експлозии са убили най-малко 17 души и са ранили повече от 50 в шиитски квартали на иракската столица Багдад, съобщиха полицейски и медицински източници, цитирани от „Ройтерс”.

Атентатор самоубиец е взривил жилетката си с експлозиви на търговска улица в източния район Ал Джадида на иракската столица, убивайки девет души и ранявайки повече от трийсет.

Друг самоубийствен атентат е ударил търговска улица в Байаа в западната част на Багдад, убивайки шестима и ранявайки 22-ма, добавят източниците.  

Също така крайпътна бомба е избухнала близо до събрали се овчари и търговци на едър рогат добитък отново в район в западната част на Багдад, убивайки двама души.  

Терористичната групировка ДАЕШ („Ислямска държава”) пое отговорност за нападението. Тя засили бомбените нападения в контролираните от правителството райони през тази година, след като загуби територия от подкрепяните от САЩ иракски правителствени сили и подкрепяните от Иран шиитски милиции.  

ДАЕШ пое отговорност за атентат с камион през юли, при който загинаха най-малко 324 души в търговския район Карада в Багдад – най-кървавото единично нападение в Ирак откакто оглавяваната от САЩ коалиция свали от власт Саддам Хюсеин през 2003 г.

Терористите продължават да контролират обширни райони в северната и западната част на Ирак, включително град Мосул, втория по големина в страната, превзет през 2014 г.