Няколко взрива удариха училище в афганистанската столица Кабул, убивайки най-малко 40 души и ранявайки още десетки, предимно ученици. Това обяви високопоставен служител на вътрешното министерство, цитиран от "Ройтерс".

Служителят, пожелал да остане анонимен, е уточнил, че повечето жертви са ученици, излизащи от училището "Сайед ул Шухада".

Говорителят на вътрешното министерство заяви, че жертвите са най-малко 25 души, но не е уточнил причината или целта.

Гулам Дастагир Назари, говорител на здравното министерство, каза, че до момента 46 души са били откарани в болници.

Кабул е в повишена тревога, след като миналия месец САЩ обявиха плановете си да изтеглят всички американски военнослужещи до 11 септември, като афганистанските власти заявиха, че талибаните са засилили атаките си в цялата страна.

Нито една групировка все още не е поела отговорност за нападението срещу училището. Говорителят на талибаните отрече причастност на екстремистите и осъди инцидента.

Експлозиите са станали в западната част на Кабул, в шиитски мюсюлмански квартал, който през годините често е бил атакуван от екстремисти от ДАЕШ ("Ислямска държава").

Училището е съвместна гимназия за момичета и момчета, които учат на три смени, втората от които е за ученички, уточни пред "Ройтерс" Наджиба Ариан, говорителка на Министерството на образованието.

Ранените са предимно ученички, допълни тя.

"Ужасяващото нападение в района на Дащ-и Бархи в Кабул е подъл акт на тероризъм", написа мисията на Европейския съюз в Афганистан в "Туитър", като допълни: "Удрянето предимно на ученици в момичешко училище прави това атака срещу бъдещето на Афганистан."