Ислямистки екстремисти са направили засада на автобус, превозващ християнски поклонници, пътуващ към отдалечен манастир в пустинята южно от египетската столица Кайро, като са избили най-малко седем души и са ранили още 12 души, съобщиха от египетското вътрешно министерство, цитирани от световните осведомителни агенции.

Говорителят на Коптската православна църква уточни, че броят на жертвите на нападението вероятно ще се увеличи. Представители на местната църква в провинция Миня, където е извършена атаката, посочиха, че жертвите са 10 души, но тази информация засега не може да бъде потвърдена.

По-късно терористите от ДАЕШ ("Ислямска държава") поеха отговорност за нападението. Те от години водят сражения с египетските сили за сигурност в Синайския полуостров и по пропускливата египетска граница в пустинята с Либия.

Египетският президент Абдел Фатах ал Сиси поднесе в "Туитър" съболезнованията си към близките на загиналите, заричайки се да продължи крутите мерки срещу терористите.

Днешното нападение е второто, насочено срещу поклонници, отправящи се към манастира "Св. Самуил Изповедник" в последно време. При предишното нападение през май 2017 г. загинаха близо 30 души.

Вътрешното министерство уточни, че нападателите са използвали второстепенни черни пътища, за да се доберат до автобуса, превозващ християните, които са били в близост до манастира по време на нападението.

Атаката през миналата година беше последната от поредицата кръвопролитни нападения срещу църкви в Кайро, Александрия и Танта в делтата на Нил, северно от столицата. Тези атаки, за които отговорност пое ДАЕШ, оставиха поне 100 мъртви и доведоха до затягане на мерките за сигурност около християнските богослужебни места и други съоръжения, свързани с църквата.

Християните в Египет, които представляват около 10 процента от 100-милионното население на страната, се оплакват от дискриминация в преобладаващо мюсюлманската страна. Коптската църква беше в съюз със Сиси, когато той, като военен министър, през 2013 г. поведе военния преврат срещу ислямисткия президент Мохамед Морси.