Европа е изправена пред много по-трудна задача да възстанови запасите от газ през следващата година в сравнение с тази зима, което означава, че сметките за енергия вероятно ще останат високи и правителствата може да трябва да прилагат болезнени мерки за ограничаване, които досега са избягвали, пише в анализ на "Ройтерс".

Доминиращите преди доставки на газ от Русия са значително намалени от края на август, което означава, че задачата за презареждане на хранилищата ще бъде много по-трудна, когато нивата бъдат изчерпани до началото на следващата година.

Разходите за закупуване на газ на свободния пазар, а не чрез договори, договорени на изгодни цени, също ще бъдат по-трудни за поемане от правителствата, отслабени от месеци на резки енергийни разходи, които доведоха инфлацията до върхове от няколко десетилетия.

Тази година Европейският съюз успешно напълни резервите до пика си от 96% през ноември, за да се опита да осигури достатъчни зимни запаси.

Страните също успяха да ограничат употребата по време на необичайно меко време, но продължително застудяване този месец съсредоточи умовете върху мащаба на предстоящата задача.

"Много от обстоятелствата, които позволиха на страните от ЕС да запълнят своите хранилища преди тази зима, може и да не се повторят през 2023 г.", каза миналата седмица Фатих Бирол, изпълнителен директор на базираната в Париж Международна агенция по енергетика (МАЕ).

МАЕ каза, че Европа може да се сблъска с недостиг от почти 30 милиарда кубични метра (bcm) следващата зима, което се равнява на близо 7% от търсенето през 2021 г.

Тръбопроводи срещу LNG

Преди Русия да нахлуе в Украйна през февруари, предизвиквайки западните санкции, Русия осигуряваше около 40% от газа за Европа.

От тях около 65% от доставките по тръбопроводи в Европа идват през тръбопровода "Северен поток" до Германия, а останалите през тръбопроводи през Украйна.

Доставките през Украйна продължават, но са изложени на риск, тъй като войната с Русия не показва признаци за край, докато доставките на газ през Северен поток са спрени от края на август.

Предполагаемият саботаж оттогава повреди връзката, която не се очаква да се върне в експлоатация в близко бъдеще.

Анализатори от Wood Mackenzie прогнозират до 25 милиарда кубически метра по-малко руски газ да достигнат до Европа за сезона на зареждане през 2023 г. от април до края на септември, когато летните температури намалят търсенето на отопление.

Това означава, че нивата, останали в складовете в края на тази зима, ще определят мащаба на предизвикателството за следващата зима.

Анализаторът на Energy Aspects Леон Избицки очаква запасите в Европа да бъдат около 55 милиарда кубични метра, или малко над половината до края на март в сравнение с нива около 84% сега.

Европейската комисия каза, че тези резервоари трябва да бъдат пълни на 90% до 1 ноември 2023 г.

Въз основа на прогноза за средна цена на газа от 95 евро за мегаватчас (MWh) за 2023 г., Избицки каза, че ще струва около 58 милиарда евро на Европа, за да постигне целта, подобно на разходите за зареждане, изчислени от анализаторите за тази година.

Времето и цената определят търсенето 

Цената на енергията насочи умовете към намаляване на потреблението на газ, което спадна с около една четвърт през октомври и ноември на годишна база, казаха анализатори, чрез широк набор от мерки като смяна на гориво, ефективност и ограничаване на производството.

"Фокусът ще продължи да бъде върху намаленията от страна на търсенето през следващата година, като мащабът на предизвикателството зависи отчасти от това къде се намират акциите след зимата", каза Люк Котел, старши анализатор в Timera Energy.

Германският автомобилен гигант Mercedes-Benz например заяви, че може да намали потреблението на газ с до 50% тази година, като използва повече възобновяема електроенергия, докато търговците на дребно в цяла Европа са намалили светлините и са изключили рекламните екрани.

Голяма пробив дойде и от индустриалните сектори, принудени да ограничат производството, тъй като високите цени на газа правят производството неикономично, като някои фирми пренасочват производството към региони с по-евтина енергия.

"Ние все още виждаме намаляването на промишленото търсене на газ, дължащо се на по-ниската икономическа активност, като почти обратимо през 2023 г., ако цените спаднат, но колкото по-дълго цените останат високи, толкова по-вероятно е предприятията да преместят трайно офшорното си производство с интензивно използване на газ", каза Избицки.

Колко търсенето може да бъде намалено зависи силно от времето, както и от цената.

Тъй като температурите в Европа се понижиха по-рано този месец, германският енергиен регулатор Федералната мрежова агенция заяви, че най-големият потребител на газ в Европа не е изпълнил целите си за пестене на газ за първи път.

Борба за доставки 

Очевидният начин за увеличаване на доставките е чрез втечнен природен газ (LNG).

Държави като Германия, Полша и Холандия изградиха или разшириха терминали за LNG, които приемат превозвани по море товари с LNG от цял свят и го подгряват отново, за да го изпомпват в местни газови мрежи.

Капацитетът за внос на LNG в Европа и Великобритания ще се увеличи с около 25% до края на 2023 г. в сравнение с нивата от 2021 г., показват данните, събрани от Администрацията за енергийна информация на САЩ.

Но наличието на капацитет не е гаранция за доставки.

Тази година по-ниското търсене и високите цени означаваха, че китайските купувачи до голяма степен избягваха спот пазара на LNG и някои товари, предназначени за азиатски купувачи, бяха отклонени към Европа.

Това може да не се случи през следващата година, което означава, че Европа ще се сблъска с ожесточена конкуренция за LNG, което ще повиши цената.

"Потреблението в Азия може да се измести от попътен вятър за Европа към основен насрещен вятър за европейски покупки", каза Шон Морган, директор на американската банкова фирма Evercore ISI.

Усилията на Европа за таван на цените на газа в Европейския съюз биха могли допълнително да възпрепятстват опитите на ЕС да осигури товари, твърдят държави като Германия, които не харесват плана.

Рекордно високите цени в Европа, макар и болезнени, помогнаха на региона да си осигури рекордни обеми на внос на LNG през тази година.

Базовите европейски цени на газа достигнаха връх през август от над 300 евро/MWh.

Ако Европа не успее да се споразумее и да задържи таван на цените, повечето анализатори прогнозират, че цените ще останат високи в диапазона от 90-200 евро/MWh през 2023 г. в сравнение с цени под 20 евро/MWh през 2020 г.

"Следващата година ще бъде постоянно главоболие за цените", каза Хенинг Глойщайн, директор в консултантската компания Eurasia.