Според ежегодната класация на Forbes най-високо платеният ръководител в Русия за 2015 година е директорът на "Газпром" Алексей Милер.
Неговото възнаграждение за миналата година Forbes пресмята на 17.7 милиона долара.

На второ място се нарежда президентът на "Роснефт" Игор Сечин, който е заработил 13 милиона долара. Тройката се допълва от директора на "Сбербанк" Герман Греф с 11 милиона долара, пише BBC.

Според предишната класация на Forbes за 2014 година Алексей Милер и Игор Сечин бяха спечелили съответно 27 и 17.5 милиона долара. В този смисъл през 2015 година техните доходи значително са намалели, въпреки че продължават да водят руската класация.

Прессекретарят на "Роснефт" Михаил Леотниев разкритикува новата оценка на Forbes, наричайки я "бълнувания".

През май месец миналата година от "Роснефт" за първи път направиха съобщение за предполагаемата заплата на Игор Сечин. Тогава стана ясно, че заедно с премии в размер на около 360 млн. рубри, той може да достигне и до заплата от 600 млн. рубли годишно (11.8 млн. долара).

През май месец "Газпром" също излязоха със съобщения, че възнагражданието на 17 от членовете на управлението на компанията се е увеличило почти двойно - до 1.142 млрд. рубли за първото тримесечие на годината. За 2015 година те са заработили общо 2.7 млрд. рубли.

Сумарно обаче възнагражденията на всички включени в класациите на Forbes руснаци са се съкратили за последната години с почти 50%.

От класацията са изпаднали ръководителят на "Банка Москва" Михаил Кузовлев, бившият ръководител на руските железници Владимир Якунин и някои други държавни ръководители.

При това обаче в нея влизат нови имена на руснаци, сред които са ръководителят на компанията Vimpelcom Жан Ив Шарлие, генералният директор на "Полюс" Павел Грачев, изпълнителният директор на "Металоинвест" Андрей Варичев, президентът на "Транснефт" Николай Токарев и други.