Началото на процеса за импийчмънт на вече бившия американски президент Доналд Тръмп остава неясно, предаде CNN.

Председателят на Камарата на представителите (долната камара на Конгреса) Нанси Пелоси отказва да каже кога точно ще изпрати нужните документи.

"Скоро", е заявила единствено тя, цитирана от "Блумбърг".

Изпращането им задейства веднага процедурата.

Въпросът кой ще представлява Тръмп също остава без отговор, след като защитникът му Рудолф Джулиани се явява в ролята на свидетел.

На 14 януари Пелоси подписа обвинителния акт, одобрен от конгресмените, за импийчмънт на Тръмп заради събитията от 6 януари в Капитолия.

Тя отбеляза тотгава, че Камарата на представителите "демонстрира, че никой не е над закона, дори президентът на САЩ". Тръмп представлява "ясна и реална опасност" за страната, а конгресмените са поели ангажимент да защитават нейната конституция, заяви тя.

Джулиани ще защитава Тръмп в процеса по импийчмънт

Джулиани ще защитава Тръмп в процеса по импийчмънт

Ще застъпва тезата за "нарушения" при вота...

Камарата на представителите на САЩ гласува за импийчмънта на Тръмп. Той беше подкрепен от 232 конгресмени срещу 197 гласа "против". Сега Сенатът трябва да обмисли резолюцията.

По-рано бившият лидер на мнозинството в Сената Мич Макконъл обяви, че Сенатът няма да се събере отново преди 19 януари, което означава, че процесът на импийчмънт на Тръмп ще се състои, след като той напусна Белия дом и вече не е президент.

Самият той призна, че не знае как ще гласува, въпреки че критикува Тръмпп.

На критиките, че вече няма смисъл от такъв процес, Пелоси е отговорила, че справедливостта не се влияе от края на президентските мандати.