Въоръжените сили на страните членки на ЕС имат 178 вида оръжейни системи, а въоръжените сили на САЩ, най-голямата армия в света, само 30. ЕС самостоятелно може да защити източния си фланг.

Това заяви бившият президент на Румъния Траян Бъсеску, цитиран от местния сайт nineoclock.

Интегрирането на въоръжените сили е съществено за ЕС, за да може да се справи с проблемите в сигурността и да защитава източния си фланг, поясни той на конференцията "10 г. от присъединяването на Румъния към ЕС" в Националната банка на Румъния, на която участва и настоящият държавен глава Клаус Йоханис.

Рано или късно данъкоплатците ще попитат: Защо инвестираме толкова много пари в отбрана и не можем да се защитим сами, и се молим американците да ни защитят, продължи Бъсеску.

Той подчерта, че военният бюджет на Русия е 57 милиарда евро, докато общите разходи за отбрана на ЕС са в размер на 227 милиарда евро.

Полша плачи американците да дойдат, руснаците ни атакуват. Румъния също плачи американците да дойдат. Искам да ви уверя, че така или иначе американците ще дойдат в Европа...Защо усещаме, че не сме в безопасност? Защото не искаме да интегрираме въоръжените си сили, смята Бъсеску.

Според него ускорената интеграция е решението на проблемите на ЕС.