Жертви на сексуални посегателства от католически свещеници протестираха близо до Ватикана в неделя вечерта, съобщи „Войс ъф Америка". Те призоваха католическата църква да накаже виновните за опитите да бъде прикрит сексуалния тормоз над деца.

Стотици жертви на педофилите в расо се събраха в близост до Ватикана. Те заявиха, че не са били допуснати до пл. „Свети Петър", където искали да предадат посланието, че сексуалните посегателства повече няма да бъдат толерирани. Мерките за сигурност във Ватикана бяха засилени.

Протестиращите граждани на 12 държави носеха плакати с надписи „Долу ръцете от децата", „Срам" и „Справедливост", както и тениски с надпис „Достатъчно!". Демонстрантите почетоха починалите жертви на тормоз с минута мълчание и призоваха сексуалния тормоз в католическата църква да бъде обявен за престъпление против човечеството.

Сексуалните посегателства срещу деца в католическата църква са с огромни мащаби, като се смята, че в рамките на девет години само в САЩ има 30 хиляди жертви. Педофилски скандали избухнаха също в Канада, Ирландия, Великобритания, Мексико, Белгия, Франция и Германия.  Много от тероризираните момчета и момичета посягат на живота си.

Една от оцелелите, Маргарет Кенеди от Ирландия, разказа пред журналисти: „Моята сестра-близначка беше насилвана, насилваха и мен. Знаем какво е религията и педофилията да са едно цяло".

Говорителят на Ватикана отец Фредерико Ломбарди отиде при протестиращите. Демонстрантите го освиркаха и той беше принуден да напусне, за да се срещне след това с организаторите.

Полицията разреши на двама представители на протестиращите да отидат до площад „Свети Петър" и да предадат писма на хора, които са били насилвани от католически свещеници. Един от тях, основателят на организацията на жертвите Гари Бергерон, заяви, че за пръв път толкова много потърпевши от сексуалното насилие в църквата имат възможност да се съберат и да споделят за случилото се.