Русия не се стреми към конфронтация нито със САЩ, нито с ЕС, нито с НАТО. Напротив, Русия е открита за широко взаимодействие със западните партньори.

Това увери руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от „РИА Новости”.

Повтарям – ние не се стремим към конфронтация нито със САЩ, нито с Европейския съюз, нито с НАТО. Напротив, Русия е открита за най-широкото възможно взаимодействие със западните партньори. Продължаваме да вярваме, че най-добрият начин да се отговори на интересите на народите, живеещи на европейския континент, е чрез формирането на общо икономическо и хуманитарно пространство, простиращо се от Атлантическия океан до Тихия океан. Така че новосформираният Евразийски икономически съюз може да бъде интегрираща връзка между Европа и Азиатско-тихоокеанския регион, отбелязва Лавров в статия, публикувана в списание "Русия в глобалната политика".

С цялата си власт ние се стремим да преодолеем препятствията по пътя, включително урегулиране на украинската криза на базата на договореностите от Минск, предизвикана от държавния преврат в Киев през февруари 2014 година, пояснява топ дипломатът на Русия.

Той подчертава, че Москва е съгласна с „мъдрия живот и политическия опит” на бившия държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър, който наскоро е заявил в Москва, че „Русия трябва да се разглежда като ключов елемент от всяко глобално равновесие, а не като основна заплаха за САЩ”.

Според Лавров Кисинджър препоръчва диалог между САЩ и Русия с цел обезпечаване на общото бъдеще и за да не се задълбочава конфликтът, необходимо е да се уважават ценностите и интересите на двете държави.

Ние се придържаме към този подход. И ще продължим да защитаваме международните си дела на принципа на правото и справедливостта, заключи руският министър.