Реформирани хранителни и здравни системи са необходими за справяне с недохранването - водеща причина за заболеваемостта и смъртността по света, разкрива нов анализ, цитиран от "Гардиън".

Global Nutrition Report 2020 е установил, че много хора по света нямат достъп или не могат да си позволят здравословна храна заради земеделските системи, които произвеждат калорична и процесната храна пред здравословна.

Най-бедните страни имат голям проблем и със затлъстяването, и с недохранването

Най-бедните страни имат голям проблем и със затлъстяването, и с недохранването

Трябват промени в "съвременната хранителна система"

Всеки девети или 820 милиона души по света гладуват, алармират авторите на изследването, докато всеки трети е с наднормено тегло или затлъстяване. Все повече държави имат проблеми с недохранването, затлъстяването и други свързани с диетата заболявания като диабет, рак и сърдечно-съдови заболявания.

Дейвид Набаро, специален представител на генералния секретар на ООН за продоволствието, подчерта, че докладът е изготвен преди пандемията от коронавирус. Той предупреди, че има реален риск, докато държавите се опитват да овладеят коронавируса, да изгубят спечеленото в борбата за справяне с глада и недохранването.

ООН предупреди, че пандемията може да удвои гладуващите по света.

Коронавирус: Тежката криза в богатите страни води до умрели от глад в най-бедните

Коронавирус: Тежката криза в богатите страни води до умрели от глад в най-бедните

135 млн. души са изправени пред кризисни нива на глад или по-лошо

Според Набаро недохранените може би са пред по-голям риск от заразяване с коронавирус заради отслабена имунна система, докато хората с наднормено тегло и диабет, заразени с Covid-19, са пред по-голям риск от фатален изход.

Здравните разходи за преодоляване на последиците от затлъстяването са "зашеметяващи", сметката ще е 1,2 трилиона долара на година до 2025 г., като САЩ в момента губят най-много пари от това.

Нито една държава няма да изпълни всички 10 глобални цели относно изхранването до 2025 г. Само 8 държави от 194 са на път да изпълнят четири от тях.

ООН: Задава се библейски глад, ще загиват по 300 000 души на ден

ООН: Задава се библейски глад, ще загиват по 300 000 души на ден

Най-застрашени са 10 държави, засегнати от конфликти, икономически кризи и климатични промени