Една трета от най-бедните страни в света са изправени пред високи нива на затлъстяване, както и на недохранване, което оставя хората твърде тънки. Това става ясно от нов доклад, публикуван в авторитетното научно списание The Lancet.

В него се казва, че проблемът е предизвикан от глобалния достъп до високо преработени храни, както и от това, че хората се движат и спортуват по-малко.

Авторите призовават за промени в "съвременната хранителна система", за която смятат, че води до това.

Българчетата - на пето място по затлъстяване в Европа

Българчетата - на пето място по затлъстяване в Европа

Средствата за безплатни закуски в училище не стигат, за да се хранят децата здравословно

Страните в Субсахарска Африка и Азия са най-засегнати.

Докладът изчислява, че близо 2,3 млрд. деца и възрастни на планетата са с наднормено тегло, а повече от 150 млн. деца имат осакатен растеж.

А много бедни и небогати страни са изправени пред тези два проблема наведнъж, известни като "двойното бреме на недохранването".

Това означава, че 20% от хората са с наднормено тегло, 30% от децата под четири години не растат правилно, а 20% от жените са класифицирани като слаби.

Настояват за борба срещу хранителните корпорации за справяне с недохранването и затлъстяването

Настояват за борба срещу хранителните корпорации за справяне с недохранването и затлъстяването

Препоръчват премахването на земеделските субсидии

Общностите и семействата могат да бъдат засегнати от форми на недохранване, както и отделни хора в различни моменти от живота им.

Според доклада 45 от 123 страни са били засегнати от проблема през 1990-те години, а 48 от 126 страни през 2010-те.

До настоящото десетилетие 14 от най-бедните страни в света са развили този "двоен проблем" от 1990-те години насам.

Авторите на доклада изтъкват, че трябва да се предприемат действия от правителствата, ООН и учени за справяне с проблема, като се обвиняват променящите се диети.

Половината от всички деца в Африка умират от недохранване

Половината от всички деца в Африка умират от недохранване

Близо 60 милиона деца в Африка нямат достъп до достатъчно храна

Начинът, по който хората ядат, пият и се движат, се променя. Увеличаването на броя на супермаркетите, лесната наличност на по-малко питателна храна, както и намаляването на физическата активност водят до увеличаване на наднорменото тегло у повече хора.

А тези промени засягат по-бедните страни, както и по-богатите.

Въпреки че осакатеният растеж на децата в много страни става все по-рядко явление, яденето на високо преработени храни в ранните етапи на живота е свързано с лошия растеж.

"Сблъскваме се с нова реалност в храненето", казва водещият автор д-р Франческо Бранка, директор на отдела по здравословно хранене и развитие на Световната здравна организация (СЗО).

"Вече не можем да характеризираме държавите като бедни и недохранени, или богати и с проблеми само със затлъстяването. Всички форми на недохранване имат общ знаменател - хранителни системи, които не успяват да осигурят на всички хора здравословни, безопасни, достъпни и устойчиви диети", изтъква той.

Д-р Бранка допълва, че за да има промяна на това, има нужда от промени в хранителните системи - от производство и преработка, през търговия и дистрибуция, ценообразуване, маркетинг и етикетиране, до потребление и отпадъци.

"Всички съответни политики и инвестиции трябва да бъдат преразгледани радикално", настоява той.