Влиянието на мощната хранителна индустрия трябва да бъде ограничено по света, ако проблемите със затлъстяването, недохранването и климатичните промени следва да бъдат разрешени ефективно, показва нов доклад, цитиран от британския в. "Гардиън".
Свръхконсумацията на нездравословна храна и липсата на достатъчно храна са двете страни на монетата на недохранването, посочва експертна комисия, събрана от медицинското списание Lancet. Третият основен глобален проблем е свързан - климатичните промени, които се влошават от производството на храни, отпадъците и транспорта.
Комисията подчерта, че политическите лидери и гражданското общество трябва да засилят борбата с търговските интереси и лобирането на хранителната индустрия. Тя призова за договор на ООН по подобие на Рамковата конвенция за контрол на тютюна, за да се подкрепят страните в изготвянето на устойчиви и здравословни политики по отношение на храните. Както Рамковата конвенция за контрол на тютюна го прави с тютюневата индустрия, предложеният договор ще забрани на компаниите за храни и напитки да участват в дискусиите.
Комисията също така е препоръчала премахването на субсидии за земеделие и транспорт, които допринасят за лошото хранене и здраве. Тя е предложила фонд в размер на 1 млрд. долара за граждански организации, които искат да се изправят срещу хранителната индустрия и да оказват натиск за налагане на данъци върху захарта и други мерки за подобряване на диетата и борбата със затлъстяването.
Експертите са изтъкнали работата на мексиканската неправителствена организация El Poder Del Consumidor, която успешно се е борила за данъци върху безалкохолните напитки.
Индустрията за храни и напитки има огромна мощ и пари, за да упражни натиск върху правителствата, казва Тим Лобщайн от Световната федерация по затлъстяването, един от участниците в експертната комисия. В Конгреса на САЩ, посочи той, има 294 лобисти от компании за храни и напитки, повече отколкото от тютюнените или алкохолните индустрии.
"От тях две трети са бивши служители на Конгреса, така че те знаят какво правят. Това ниво на лобиране е посветено на запазването на статуквото. Това е голяма пречка за промяната и трябва да бъде оспорена", изтъкна той.
В САЩ и Австралия натискът на хранителната индустрия успя да остави устойчивостта извън националните диетични насоки, подчертават от комисията. В САЩ субсидиите за изкопаеми горива поддържат цените на петрола изкуствено ниски, като насърчават използването на автомобили вместо велосипеди, ходене или обществен транспорт.
Никоя страна не е успяла да възпре и обърне епидемията си от затлъстяване, посочиха експертите, които твърдят, че е необходимо по-широка офанзива по темата.
Проф. Бойд Суинбърн от Университета в Окланд, съпредседател на комисията, коментира: "Досега недохранването и затлъстяването се разглеждаха като полярни противоположности на твърде малко или прекалено много калории. В действителност и двете са движени от същите нездравословни, несправедливи хранителни системи, подкрепени от една и съща политическа икономия, която е съсредоточена единствено върху икономическия растеж и пренебрегва отрицателните резултати върху здравето и справедливостта. Климатичните промени имат същата история на печалби и власт, пренебрегвайки екологичните щети, причинени от настоящите хранителни системи, транспорта, градоустройството и използването на земята."
Повтаряйки "планетарната здравословна диета", лансирана от комисия, свикана от Lancet и неправителствената организация Eat Forum, комисията по затлъстяването подчерта, че може да има големи ползи за планетата, ако хората ядат по-малко червено месо.
Като пример за взаимосвързаността на затлъстяването, недохранването и климатичните промени експертите изтъкнаха, че намаляването на консумацията на червено месо чрез данъци, пренасочване на субсидии, здравно и екологично етикетиране и социален маркетинг ще доведат до по-здравословно хранене, предотвратяване на рак и затлъстяване, повече земя за ефективно, устойчиво земеделие, възможности за намаляване на недохранването и намаляване на емисиите на парникови газове от селското стопанство.
Устойчивото производство на храни нараства, казва Лобщайн. Промяната на практиките на големите хранителни корпорации обаче няма да се случи бързо.

USD
CHF
EUR
GBP