Влиянието на мощната хранителна индустрия трябва да бъде ограничено по света, ако проблемите със затлъстяването, недохранването и климатичните промени следва да бъдат разрешени ефективно, показва нов доклад, цитиран от британския в. "Гардиън".

Свръхконсумацията на нездравословна храна и липсата на достатъчно храна са двете страни на монетата на недохранването, посочва експертна комисия, събрана от медицинското списание Lancet. Третият основен глобален проблем е свързан - климатичните промени, които се влошават от производството на храни, отпадъците и транспорта.

Комисията подчерта, че политическите лидери и гражданското общество трябва да засилят борбата с търговските интереси и лобирането на хранителната индустрия. Тя призова за договор на ООН по подобие на Рамковата конвенция за контрол на тютюна, за да се подкрепят страните в изготвянето на устойчиви и здравословни политики по отношение на храните. Както Рамковата конвенция за контрол на тютюна го прави с тютюневата индустрия, предложеният договор ще забрани на компаниите за храни и напитки да участват в дискусиите.

Храните, които ни разболяват – може ли да са по-здравословни?

Храните, които ни разболяват – може ли да са по-здравословни?

Рекламите направо ни заблуждават...

Комисията също така е препоръчала премахването на субсидии за земеделие и транспорт, които допринасят за лошото хранене и здраве. Тя е предложила фонд в размер на 1 млрд. долара за граждански организации, които искат да се изправят срещу хранителната индустрия и да оказват натиск за налагане на данъци върху захарта и други мерки за подобряване на диетата и борбата със затлъстяването.

Експертите са изтъкнали работата на мексиканската неправителствена организация El Poder Del Consumidor, която успешно се е борила за данъци върху безалкохолните напитки.

Индустрията за храни и напитки има огромна мощ и пари, за да упражни натиск върху правителствата, казва Тим Лобщайн от Световната федерация по затлъстяването, един от участниците в експертната комисия. В Конгреса на САЩ, посочи той, има 294 лобисти от компании за храни и напитки, повече отколкото от тютюнените или алкохолните индустрии.

"От тях две трети са бивши служители на Конгреса, така че те знаят какво правят. Това ниво на лобиране е посветено на запазването на статуквото. Това е голяма пречка за промяната и трябва да бъде оспорена", изтъкна той.

Свръхуловът и климатичните промени заплашват запасите от риба на Земята

Свръхуловът и климатичните промени заплашват запасите от риба на Земята

Вадим повече риба от океаните, отколкото те могат да осигурят

В САЩ и Австралия натискът на хранителната индустрия успя да остави устойчивостта извън националните диетични насоки, подчертават от комисията. В САЩ субсидиите за изкопаеми горива поддържат цените на петрола изкуствено ниски, като насърчават използването на автомобили вместо велосипеди, ходене или обществен транспорт.

Никоя страна не е успяла да възпре и обърне епидемията си от затлъстяване, посочиха експертите, които твърдят, че е необходимо по-широка офанзива по темата.

Проф. Бойд Суинбърн от Университета в Окланд, съпредседател на комисията, коментира: "Досега недохранването и затлъстяването се разглеждаха като полярни противоположности на твърде малко или прекалено много калории. В действителност и двете са движени от същите нездравословни, несправедливи хранителни системи, подкрепени от една и съща политическа икономия, която е съсредоточена единствено върху икономическия растеж и пренебрегва отрицателните резултати върху здравето и справедливостта. Климатичните промени имат същата история на печалби и власт, пренебрегвайки екологичните щети, причинени от настоящите хранителни системи, транспорта, градоустройството и използването на земята."

Гутериш: Климатичните промени са „въпрос на живот и смърт”
Обновена

Гутериш: Климатичните промени са „въпрос на живот и смърт”

През този месец те трябва да финализират правила за ограничаване на средната температура

Повтаряйки "планетарната здравословна диета", лансирана от комисия, свикана от Lancet и неправителствената организация Eat Forum, комисията по затлъстяването подчерта, че може да има големи ползи за планетата, ако хората ядат по-малко червено месо.

Като пример за взаимосвързаността на затлъстяването, недохранването и климатичните промени експертите изтъкнаха, че намаляването на консумацията на червено месо чрез данъци, пренасочване на субсидии, здравно и екологично етикетиране и социален маркетинг ще доведат до по-здравословно хранене, предотвратяване на рак и затлъстяване, повече земя за ефективно, устойчиво земеделие, възможности за намаляване на недохранването и намаляване на емисиите на парникови газове от селското стопанство.

Устойчивото производство на храни нараства, казва Лобщайн. Промяната на практиките на големите хранителни корпорации обаче няма да се случи бързо.