Непалски бивш войник от британската армия влезе в историята. Той изкачи 14-те най-високи планиниски върха в света над 8000 метра само за 189 дни. Така е подобрен предишният рекорд от почти 8 г., пише "Гардиън".

Нирмал Пурджа, наричан Нимс, който привлече международно внимание тази година с публикуването на негова шокираща снимка с опашки от алпинисти близо до върха на Еверест, изкачи последния 8-хилядник, Шишапангма, в 8,58 часа местно време във вторник, което е почти според изготвения от екипа му план през миналата седмица.

"Мисията е изпълнена", обяви Пурджа от върха, придружаван от още трима души.

Изкачването на всички 14 осемхилядника е върхът на алпинизма, постигнато от Райнхолд Меснер през 1986 г., който е първият човек на планетата, изкачил всички осемхилядници без кислородна бутилка. През 2010 г. Едурне Пасабан стана първата жена, изкачила всички осемхилядници.

Снимка 425148

Източник: Nims Purja/alanarnette.com

Пурджа използва допълнителен кислород при изкачването на осемхилядниците, като се оправда с голямото предизвикателство.

Поразителното е, че докато други алпинисти покоряват всички 14 върха в продължение на години, Пурджа го прави само за 6 месеца и 6 дни. Предишният рекорд е на южнокорееца Ким Чанг-хо, който ги изкачва за седем години, 11 месеца и 14 дни.

Нирмал Пурджа започна проекта си с изкачването на Анапурна на 23 април тази година. На 22 май той изкачи Еверест с 320 алпинисти. Той направи снимката, разпространена по света, на която има "задръстване" при изкачването на върха.

Пурджа постига и други рекорди, включително най-много изкачвания на осемхилядници за една пролет - Анапурна, Дхаулагири, Канченджунга, Еверест, Лотце и Макалу; най-бързо изкачване на трите най-високи върха в света и най-бързо изкачване на някои осемхилядници, с последователно изкачване на Еверест, Лотце и Макалу (четвъртият и петият в света) за 48 часа.

Освен успешните изкачвания тази година, Пурджа е участвал и в четири спасителни операции.