Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху предупреди сирийския президент Башар Асад, че ще "рискува бъдещето" на режима си, ако позволи на Иран да се укрепи военно в страната.

"Ние няма да позволим на Иран да установи военно присъствие в Сирия", каза той пред журналисти заедно с пратеника на САЩ за Иран Брайън Хук, предаде АФП.

14 400 изтезавани до смърт в Сирия

14 400 изтезавани до смърт в Сирия

Преди Международния ден в подкрепа на жертвите на изтезания е подготвен специален доклад

Двамата призоваха за удължаване на оръжейното ембарго срещу Иран, което изтича през октомври.

"Обръщам се към аятоласите в Техеран: "Израел ще продължи да предприема необходимите действия, за да ви попречи да откриете още един терористичен и военен фронт срещу Израел" в съседна Сирия, закани се израелският лидер.

"Обръщам се и към Башар Асад: "Рискувате бъдещето на вашата страна и вашия режим", предупреди Нетаняху.

Седем бойци убити при удари на Израел в Сирия

Седем бойци убити при удари на Израел в Сирия

Включително двама сирийски войници

Еврейската държава е извършила стотици бомбардировки в Сирия от началото на войната през 2011 г., като предимно атакува правителствени сили, ирански военни подразделения и екстремисти от шиитската групировка "Хизбула".

Рядко разкрива подробности за операциите в Сирия, но предупреждава, че присъствието на Иран в подкрепа на Асад е заплаха за еврейската държава. 

Решени сме да попречим на Иран да се окопае военно в непосредствена близост до страната ни, категоричен Бенямин Нетаняху.

Според Хук отмяната на ембаргото ще позволи на Иран свободно да внася изтребители, бойни хеликоптери, бойни кораби, подводници, артилерия и ракети с различен обхват.

Иран ще бъде в позиция да изнася тези оръжия и техните технологии на съюзници като "Хизбула", "Ислямски джихад", "Хамас", шиитски милиции в Ирак и Бахрейн и на хусите в Йемен, алармира дипломатът.

"Последното нещо, от което този регион се нуждае, са още ирански оръжия", смята той.