Блокираният нов финансов пакет на САЩ в областта на отбраната за Израел стои зад решението на премиера Бенямин Нетаняху да отмени среща с президента Барак Обама във Вашингтон този месец. Това заяви високопоставен израелски представител, цитиран от Ройтерс.

Припомняме, преди два дни стана ясно, че Нетаняху отменя среща с Обама в САЩ на 18 март заради президентската кампания. По план Нетаняху трябваше да посети САЩ през март, което съвпада с голяма среща на произраелска група.

Напрежение между Израел и САЩ, Нетаняху отмени среща с Обама

Напрежение между Израел и САЩ, Нетаняху отмени среща с Обама

Решението на Нетаняху да отмени посещение

Обаче коментарът на заместник-министъра на външните работи Ципи Хотовели е в противоречие с посочената от Нетаняху причина за отменената среща.

САЩ предлагат да увеличат финансовата помощ за Израел с около 5 милиарда долара за десетилетие, докато Израел иска между 10 и 15 милиарда долара. Към момента САЩ предоставят на Израел по 3,1 милиарда долара на година, както и допълнително финансиране за противоракетна отбрана. Настоящият контракт изтича през 2018 година. Израел настоява за увеличаване на средствата, за да разшири армията, а не само да обнови военната техника.

Взето е решение да не се среща с президента, докато споразумението за пакета с компенсация не бъде сключено, каза Хотовели пред Израелското радио.

Премиерът иска да уважи американския президент с посещение, когато има база, добри новини за американския пакет. Това наистина трябва да бъде прието на сериозно, добави той.

Американски официални лица се надяват да бъде сключена сделка преди Обама да напусне Белия дом през януари 2016 година.

Американски източници са установили, че Нетаняху иска сключването на „Меморандума за разбирателство” да се осъществи преди среща с Обама. Сделката ще е за 10 години – от 2018 до 2028 година.

Не е ясно кога двете страни ще се разберат.