Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху е подкрепил решението на тогавашния президент на САЩ Барак Обама да отложи въздушни удари в Сирия през 2013 г., пише "Аарец".

Израелският вестник цитира нова книга на Бен Роудс, бивш съветник на Обама.

В книгата "The World as It Is" Роудс пише, че израелският премиер е подкрепил решението на Обама да не извършва едностранни удари след атака с химически оръжия в Сирия, изчаквайки решение на Конгреса.

В книгата, която ще бъде публикувана на 5 юни, бившият съветник на Обама по стратегически комуникации, пише, че тогавашният президент на САЩ е планирал да бомбардира Сирия през 2013 г. в отговор на атака със зарин по нареждане на сирийския лидер Башар Асад, при която загинаха повече от 1000 души в Дамаск през август същата година.

Обама се е двоумял дали да действа едностранно, въпреки че през 2012 г. предупреди, че използването на химически оръжия в Сирия ще бъде възприето от САЩ като прекрачване на "червената линия", според Роудс. В крайна сметка Обама поискал одобрението на Конгреса заради опозицията на републиканските конгресмени, както и поради отказа на Великобритания и Германия да участват в коалиция със САЩ.

Според Роудс Обама се консултирал с лидери, включително и с премиера на Израел Бенямин Нетаняху. Израелският лидер казал пред президента на САЩ: "Вашето решение (да търсите подкрепа на Конгреса за въздушен удар) е правилно, историята ще бъде по-благосклонна от общественото мнение".

Роудс описва разгорещените обсъждания в Белия дом в седмиците преди Обама да поиска разрешение от Конгреса. Произраелското лоби AIPAC и саудитското правителство са били сред тези, които са лобирали в Конгреса да разреши въздушни удари в Сирия, пише в книгата на Роудс.

Конгресът не гласува, тъй като Белият дом и Москва постигат дипломатическо решение за унищожение на химическите оръжия на Сирия.

Роудс обобщава сметката на Обама: "Осъзнах тогава, че той е бил спокоен и с двата резултата. Ако беше получил разрешение, той би бил в силна позиция да действа в Сирия. Ако не беше получил, той потенциално щеше да сложи край на цикъла от американски войни за смяна на режими в Близкия изток".