Израелският премиер и лидерът на опозицията са провели тайна среща с египетския президент Абдел Фатах ал Сиси за обсъждане на план за регионален мир, пише израелският вестник "Аарец".

Разговорите са проведени в Кайро през 2016 г.

Нетаняху е бил придружаван от лидера на Ционисткия съюз Исак Херцог.

Според вестника регионални лидери са поискали Херцог да присъства на разговорите, защото са смятали, че дясното правителство на Нетаняху не е способно да сключи сделка.

Изданието пише още, че преговорите са се провалили, защото Нетаняху не е приел палестинските условия. Коалиционните му преговори с Херцог също се провалиха и израелският лидер беше принуден да сключи споразумение с настоящия военен министър Авигдор Либерман, създавайки най-дясното израелско правителство в историята.

Херцог е заявил на партийна среща, че палестинските искания не са нови, но са представени като част от регионално решение.

Миналата година Нетаняху е провел и друга тайна среща със Сиси, крал Абдулла II на Йордания и с тогавашния държавен секретар на САЩ Джон Кери в курорта Акаба на Червено море.

Организираните от САЩ мирни преговори между Палестина и Израел се провалиха през 2014 г. заради отказа на еврейската държава да спре застрояването в Западния бряг.