Израелският премиер Бенямин Нетаняху се оттегли официално от министерските постове, които заемаше и назначи новите министри в кабинета, съобщиха израелски медии.

Нетаняху назначи заместник-министъра на външните работи Ципи Хотовели от неговата партия Ликуд за министър по въпросите на диаспората; Дейвид Битан от Ликуд за министър на земеделието; заместник-министъра на финансите Ицхак Коен за министър на строителството; и настоящият министър на строителството Ифат Шаша-Битон от партията Кулану за социален министър.

Миналата седмица той назначи заместник-министъра на здравеопазването Яков Лицман за здравен министър -  спорен ход, тъй като Лицман е разследван за твърдение, че блокира екстрадицията на обвиняем за насилие над дете.

Решението му бе очаквано. По-рано, Нетаняху обяви, че ще подаде оставка като министър на здравеопазването, социалната дейност, диаспората и земеделието от 1 януари 2020 година.

В момента той ръководи тези ведомства в допълнение към премиерския пост.

Въпреки обвине нията срещу него, премиерът не е задължен да се оттегли от този пост.

Нетаняху поиска от парламента имунитет срещу наказателно преследване

Нетаняху поиска от парламента имунитет срещу наказателно преследване

Той е обвинен в подкуп, измама и нарушаване на доверието

Припомняме, че по-рано този месец, Нетаняху реши да поиска депутатски имунитет от наказателно преследване във връзка с повдигнатите му обвинения за корупция.

Този ход вероятно ще забави съдебния процес срещу него за периода чак след провеждането на новите парламентарни избори през март.

През ноември израелският премиер беше обвинен от главния прокурор в подкуп, измама и нарушаване на доверието по три отделни казуса.

Нетаняху, който отрича да е извършвал неправомерни действия, ще се нуждае от подкрепата на повече от половината депутати в Кнесета (израелския парламент), за да му бъде осигурен депутатски имунитет.

Нетаняху обяви победа като лидер на Ликуд

Нетаняху обяви победа като лидер на Ликуд

Нов стар лидер в Израел

Твърди се, че Нетаняху, който е най-дългогодишният ръководител в историята на Израел, е приемал подаръци от заможни бизнесмени и е насочвал публични средства, за да се опита да получи по-положително отразяване в печата.

Израел ще проведе предсрочни избори на 2 март 2020 година.

Това е третият вот в страната за година.

В края на декември, Нетаняху обяви победа в предварителните избори на своята партия Ликуд. "Бог желае, ще водя Ликуд до голяма победа на следващите избори", каза той. 

Според изходните анкети Нетаняху получи малко над 70% от гласовете, оставяйки Гедеон Саар на далечното второ място.