Правени са опити за проникване в сървъра на Централната избирателна комисия на Украйна по време на първия тур на президентските избори, които се проведоха в неделя. Това съобщи вътрешният министър на страната Арсен Аваков в интервю за lb.ua.

По думите му, до 19:00 ч. на 31 март специалистите по киберсигурност са установили няколко опита да се сканира сървърът за уязвимост, което свидетелства за хакерски атаки.

"Засякохме IP адресите, от които са правени тези опити - те са разположение в Русия и в Киев. По отношение на киевските IP, предполагаме, че става дума за хакнати рутери, локализираме ги. Работим със системните администратори на ЦИК за блокирането на тези IP адреси. Наблюдаваме вътрешните мрежи на ЦИК, проверяваме всяка активност." - коментира Аваков.

Преди това представителката на Централната избирателна комисия Татяна Слипачук заяви, че системата за киберсигурност е неутрализирала атаките в изборната нощ.

Припомняме, при първия тур никой от кандидатите не получи мнозинството от гласовете. Президентът ще бъде определен на втория тур, за който се класираха комикът Владимир Зеленски и сегашния държавен глава Петро Порошенко.

Украйна ще избира президент на втори тур

Украйна ще избира президент на втори тур

Комик хвърли ръкавицата на Петро Порошенко