Проливни дъждове предизвикаха невиждани от десетилетия наводнения и свлачища в Западна Япония през миналата седмица. Броят на загиналите достигна най-малко 176 души. Милиони японци са евакуирани, а десетки са безследно изчезнали. Страната на изгряващото слънце не е регистрирала подобно нещо от 36 г., информира "Ройтерс".

156 са вече жертвите на наводненията в Япония

156 са вече жертвите на наводненията в Япония

Проливните дъждове все пак са спрели

Осведомителната агенция посочва няколко причини за високия брой на загиналите.

Като първа причина се посочва екстремното метеорологично време. Утихващият тайфун Prapiroon е преминал в проливен дъжд в резултат на топъл въздух от Тихия океан - подобно явление причини сериозни наводнения в Югозападна Япония точно преди една година, когато загинаха десетки хора.

Дъждът през последните седмици е безпрецедентен. Експерти алармират, че поройните дъждове ще зачестяват, вероятно заради глобалното затопляне.

Жертвите на пороите в Япония вече са над 100

Жертвите на пороите в Япония вече са над 100

Заповеди и препоръки са евакуация са издадени за близо 6 милиона души…

Правителството започва да осъзнава, че трябва да предприеме действия за намаляване на въздействието от глобалното затопляне, каза професор Такаши Окума от Университета Ниигата.

От 2005 г. задължават местните власти в Япония да създадат и разпространят карти, на които се посочват местата с риск от наводнения и свлачища. До 2013 г. 95% от общините са излезели с такива карти за места с наводнения и 81% за свлачища, обявиха от правителството.

Но експерти предупреждават, че много жилища в Япония са построени в рискови райони преди изискването от 2001 г. да се разпространят такива карти.

Няма пострадали българи в наводненията в Япония
Обновена

Няма пострадали българи в наводненията в Япония

МВнР следи ситуацията

Град Курашики в префектура Окаяма, който е сериозно засегнат от наводнения, има подобна карта от 2016 г.

Въпреки нарежданията и съветите местните жители да се евакуират, които може да са оповестени твърде късно, някои жители изглежда са пренебрегнали предупрежденията, защото не знаят къде да отидат или как да се придвижат.

Окума добави, че Япония е добре подготвена при земетресения, но не и при потенциални бедствия като наводнения и свлачища.

След няколко по-малки бедствия през последните години правителството изготвя планове за подобряване на контрола при наводнения и планиране при евакуация.