Целият континент Африка вече е поразен от Делта варианта на коронавируса, достигнат е пик на смъртността и в близките месеци ситуацията няма да се подобри, пише New York Times.

В Намибия и Тунис е регистрирана най-висока смъртност. Във всички африкански страни болниците са препълнени. Запасите с кислород са изчерпани, медиците са изтощени. Само през миналата седмица е регистриран 40-процентов скок на смъртността. Същевременно само около 1% от африканците са с поставени две дози ваксина.

Бедните страни от континента, които нямат възможност да сключат договори за доставка на ваксини, разчитат на механизма COVAX, за да могат да ги получат безплатно. Доставките обаче спряха, след като Индия ограничи износа на ваксината на AstraZeneca, тъй като епидемичната обстановка в страната е много тежка.

Дори ако доставките пристигат по план, представителите на COVAX прогнозират, няма да могат да доставят повече от 200 милиона дози в Африка, където живеят где около 1.3 милиарда души - с това количество биха могли да се ваксинират около 7% от населението до октомври.

По данни на СЗО, при сегашните темпове на ваксинация само 8 африкански страни ще успеят за изпълнят глобалната задача да имунизират поне 10% от населението си до септември.

Covid вариант Делта - заразява 225% по-бързо и с 1000 пъти повече копия на вируса в дихателните пътища

Covid вариант Делта - заразява 225% по-бързо и с 1000 пъти повече копия на вируса в дихателните пътища

В САЩ: Ваксинацията намалява риска от смърт, 99% от смъртните случаи са при неваксинирани