Европейците, пребиваващи незаконно в САЩ, започват да осъзнават, че не са застраховани срещу политиките на президента Донлад Тръмп за незаконната имиграция, съобщава АП.

Това е повод за притеснение между европейците в САЩ. По данни на имиграционните служби в САЩ има вероятност през тази фискална година броят на депортираните европейци да надхвърли този от изминалата фискална година.

Само от 2 октомври 2016 година до 24 юни повече от 1 300 европейци са били депортирани от САЩ. За равносметка, през цялата изминала фискална година, която беше и последна под управлението на президента Барак Обама, от САЩ са депортирани 1 450 незаконно пребиваващи имигранти. Миграционната агенция в САЩ обаче не е предоставила разбивки по календарни години.

По думите на Рони Милър, който е член на Ирландския международен център за имигранти в Бостън, хората са започнали масово да се страхуват. През изминалата седмица са били депортирани няколко души, които пребивавали в САЩ с изтекли визи над 14 години. "Ако може да се случи на тях, може да се случи на всеки", допълни Милър.

Според данни на Института за миграционна политика във Вашингтон европейците представляват около 440 000 от 11 млн. души, живеещи незаконно в САЩ.