Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс обяви, че искането на Москва Вашингтон да изтегли 755 служители от дипломатическия персонал в Русия няма да намали ангажимента на САЩ към съюзниците си, информира АФП.

"Надяваме се на по-добри дни, на по-добри отношения с Русия, но наскоро предприетите от Москва дипломатически действия няма да засегнат ангажимента на САЩ в сигурността ни, сигурността на нашите съюзници и безопасността на свободолюбивите нации по света", каза Пенс в Естония след среща с лидерите на трите балтийски страни.

Путин гони 755 американски дипломати

Путин гони 755 американски дипломати

Кремъл конфискува вила и склад на посолството на САЩ

На пресконференцията Пенс добави, че е предал "просто послание" от президента Доналд Тръмп на трите държави: "Ние сме с вас".

В неделя руският лидер Владимир Путин заяви, че САЩ ще трябва да намалят дипломатическия си персонал в Русия със 755 служители и предупреди, че Москва може да наложи още мерки срещу Вашингтон.

Естония, където в неделя Пенс намекна, че САЩ могат да разположат зенитно-ракетен комплекс "Пейтриът", е първата спирка от европейския му тур, който включва също Грузия и Черна гора.

Той подчерта още, че нападение срещу член на НАТО е нападение срещу всички страни членки, пояснявайки, че САЩ ще защитят народите на Естония, Латвия и Литва, както винаги са го правили.

"Силно и обединено НАТО" е важно, тъй като Русия продължава "да се опитва да прекрои границите", убеден Пенс.

"САЩ ще отговорят на всеки опит за използване на сила", каза още вицепрезидентът, но поясни, че американското правителство се надява на по-добри отношения с Русия.

Вицепрезидентът на САЩ каза още, че износът на американски втечнен природен газ за Прибалтика "ще допринесе за просперитета и безопасността" на трите държави, които са зависими от руски газ.