Нигерия отмени забраната си върху Twitter седем месеца след като ограничи достъпа до социалната мрежа, предаде BBC.

Правителството на страната спря Twitter през юни миналата година, след като платформата изтри туит на президента Мухамаду Бухари за наказване на регионалните сепаратисти. Властите обвиниха компанията, че е на страната на сепаратистите.

Сега правителството отменя забраната, тъй като Twitter се е съгласила да изпълни определени условия, включително да открие местен офис в Нигерия. От компанията не уточняват какви точно изисквания са приели, но написаха, че са "доволни" от възстановяването на услугите си в страната и че остават "дълбоко ангажирани" с нея.

Този ход позволява на милиони хора в най-многолюдната африканска държава отново да използват платформата. Някои потребители продължиха да имат достъп до сайта и след спирането му, като използваха виртуални частни мрежи (VPN), но повечето корпоративни организации, включително много медии, се подчиниха на правителствената заповед.

Анализаторите смятат, че забраната е струвала на нигерийската икономика милиони долари, особено на малките предприятия, които използват Twitter, за да достигнат до своите клиенти.

Миналата година решението на нигерийското правителство да блокира социалната мрежа предизвика международно възмущение заради посегателството върху свободата на словото.