Макар че Иран се съгласи да сключи споразумение за спиране на ядрената си програма, отношенията могат да бъдат напълно нормализиране само когато Техеран признае правото на съществуване на Израел.

Това заяви канцлерът на Германия Ангела Меркел на пресконференция с премиера на Израел Бенямин Нетаняху в Берлин, цитирана от АП.

След среща на двата кабинета Меркел „заяви много ясно”, че „не може да има нормални, приятелски отношения с Иран, докато правото на съществуване на Израел не бъде признато”.

Преди поредната шеста среща между двете правителства – обикновено провеждана ежегодно, но миналата година беше отложена заради насилието в Израел, което принуди Нетаняху да не пътува до Берлин, германският външен министър изтъкна, че ситуацията в палестинските територии не е устойчива в дългосрочен план.

В статия за вестник „Билд” Франк-Валтер Щайнмайер осъди ежедневните улични атаки на палестинци, при които са загинали най-малко 27 израелци. Според него Германия смята, че само сериозни преговори, целящи приемане на справедливо решение за две държави, могат да предложат надежда за мир в Израел и Палестина.

Германия критикува политиката на изграждане на еврейски селища на окупираната от Израел палестинска територия, водена от правителството на Нетаняху, но Меркел отклони въпрос в тази област, повтаряйки, че Берлин търси решение за две държави – палестинска и израелска държава.

Нетаняху похвали Меркел и благодари за нейната лидерска роля, подчертавайки ценностите, които Германия и Израел споделят.

6 милиона евреи бяха убити от Нацистка Германия и фактът, че Израел и Германия са близки съюзници 70 години по-късно, „дава надежда на цялото човечество”, добави израелският министър-председател.

Това е пример как, въпреки несравнимите ужаси в миналото, нашите два народа могат да поддържат уникално и конструктивно приятелство. И аз вярвам, че това предлага надежда за целия свят”, смята той.