И двете ваксини срещу коронавирус на AstraZeneca и Johnson & Johnson трябва да бъдат изключени от програмата за ваксинация на Норвегия, постанови експертна комисия, назначена от правителството, съобщава "Ройтерс".

Тези, които биха желали да вземат някоя от двете ваксини, обаче трябва да имат право да го направят, добави комисията.

Властите на 11 март спряха разпространението на AstraZeneca, след като малък брой по-млади ваксинирани хора бяха хоспитализирани за комбинация от кръвни съсиреци, кървене и нисък брой тромбоцити, някои от които по-късно починаха.

На 15 април Норвежкият институт за обществено здраве заяви, че ваксината AstraZeneca трябва да бъде изцяло отхвърлена, но правителството вместо това потърси допълнителни съвети, включително относно ваксината на J&J.

"Правителството ще използва това като основа за своето решение, заедно с препоръки от Института по обществено здраве относно това дали да се използват тези ваксини", каза здравният министър Бент Хьоие на пресконференция.

Проучване в Дания и Норвегия установява леко повишен процент на съсиреци във вените сред хората, които са получили първата доза ваксина на AstraZeneca, включително съсиреци в мозъка, в сравнение с очакваните нива в общата популация.

"Не препоръчваме ваксините да се използват в националната програма за ваксинация поради сериозните странични ефекти, които са наблюдавани", заяви председателят на експертната комисия Ларс Форланд на правителствена пресконференция.

Министърът на здравеопазването ще вземе решение за бъдещето на двете ваксини в програмата за ваксинация на Норвегия.

Комитетът препоръчва също така двете ваксини да бъдат предоставени доброволно. По-голямата част от комисията смята, че трябва да има ограничения за това кой може да избере да получи някоя от двете ваксини.

Експертната комисия също препоръча да се преместят лицата на възраст между 18 и 25 години по-нагоре в правителствения списък с приоритетни за ваксинация.

"Вярваме, че е добра идея да се даде приоритет на тази възрастова група, въпреки че те се справят с Covid-19 доста добре. Лятото наближава и много млади хора ще се движат много из страната. Те могат да започнат да работят или да учат в друга част на страната ", каза Ларс Форланд, лидер на експертната комисия. 

Италия и Норвегия също преустановиха използването на проблемната партида на AstraZeneca

Италия и Норвегия също преустановиха използването на проблемната партида на AstraZeneca

След като Дания стори същото по-рано днес