Норвежкото правителство реши да промени ограниченията за влизане за всички лица, пристигащи от Австрия, България, Словения и Лихтенщайн, тъй като четирите държави са преместени от зеления списък към оранжевия, съобщават медиите в страната.

Според съвместно съобщение за медиите, издадено от норвежкото министерство на здравеопазването и министерството на външните работи, от 16 август лицата, влизащи в Норвегия от една от споменатите по-горе държави, подлежат на няколко правила за влизане, съобщава SchengenVisaInfo.

В съответствие с новите правила, всички неваксинирани и невъзстановени пътници, пристигащи в Норвегия от Австрия, България, Словения, Лихтенщайн или друга държава, която вече е включена в оранжевия списък на Норвегия, трябва да представят отрицателен сертификат за тест преди влизане, попълнете формуляр за регистрация при влизане, преминаване през още един тест на границата и след това карантина.

Въпреки това е подчертано, че пътуващите, които са напълно ваксинирани с една от ваксините, признати за пътуване в Норвегия и тези, които са се възстановили от болестта COVID-19, са освободени от всички ограничения за влизане, независимо от коя държава пътуват.

В момента Норвегия признава за валидно доказателство с ваксините, одобрени за употреба от Европейската агенция по лекарствата (EMA). Това означава, че всички лица, които са приели необходимите дози ваксина Pfizer/BioNTech, AstraZeneca, Johnson & Johnson или Moderna, се считат за напълно ваксинирани в Норвегия.

По отношение на трети държави, норвежкото външно министерство съветва против всички несъществени пътувания за страни извън ЕИП/Шенгенското пространство и Обединеното кралство.

Норвегия отново въведе забрана за влизане срещу пътуващи, пристигащи от Косово, Украйна и Северна Македония, тъй като страните регистрират високи нива на заразяване. 

По-рано норвежките власти обявиха, че паспортите за COVID-19, издадени от Националната здравна служба на Англия и Уелс, ще бъдат признати за валидно доказателство срещу COVID-19.

Това означава, че на всички лица, пристигащи от двете страни, ще бъде разрешено влизане в Норвегия без ограничения, при условие че са ваксинирани с ваксина, одобрена от EMA.

Норвегия пак отложи отпадането на блокадата заради COVID-19

Норвегия пак отложи отпадането на блокадата заради COVID-19

В средата на август ще бъде извършена нова оценка на епидемичната обстановка