Норвежката държавна разследваща корпорация е получила достъпа до 15 000 документа от т.нар. „Афганистанско досие", които все още не са публикувани на сайта Wikileaks, съобщава lenta.ru.

Документите показват, че международните сили за сигурност (ИСАФ) са знаели за предстоящата терористична атака в хотел Серена в Кабул. При самоубийствения атентат на 14-ти януари 2008 бе убит журналист на норвежкия вестник „Dagbladet".

Намиращият се в хотела норвежки външен министър Йонас Гар Стьоре се размина без да пострада.

В момента Стьоре предполага, че неговото министерство и ИСАФ биха могли да използват данните, за да предотвратят предстоящи терористични нападения.

Норвежкото министерство на отбраната отказа коментар.

По-голямата част от документите съдържат доклади на разузнаването за заплахите на терористите, разкриват планове за движението на талибаните.

В сайта на корпорацията са поместени 12 документа, които показват подготовката на терористичната атака в Серена. Първият от тях е с дата 28 ноември 2005 г., а последният е от 19 октомври 2007 година.

Wikileaks е специализиран в публикуването на секретни и полусекретни материали. В края на юли 2010 г. Wikileaks публикува повече от 75 000 документа, свързани с военните операции на САЩ в Афганистан за периода 2004-2009 година.

Публикацията на още 15 000 документа бе отложена от съображения за сигурност. Въпреки че норвежката държавна корпорация е получила достъп до всички тези документи, те няма да бъдат публикувани до един.