Министър-председателят на Норвегия Ерна Солберг направи официално правителствено изявление, в което сe извини на всички жени, които са ставали обект на репресии и преследване от норвежките власти заради връзките си с немски войници по времето на Втората световна война.

Норвегия, неутрална държава, беше нападната от нацистите през месец април 1940 година.

Смята се, че около 50 000 норвежки жени са имали интимни отношения с германските войници.

Ръководителят на тайната полиция на Третия райх Гестапо Хайнрих Химлер междувременно насърчавал войниците да правят възможно най-много деца с норвежките. Той облагодетелствал норвежките жени, защото се надявал, че те биха могли да помогнат за популяризирането на нацистката концепция за арийската раса.

Предполага се, че за периода норвежките са родили между 10 и 12 хиляди деца от немски войници.

Жените, които имали връзки с нацистките войници, ставали известни като "немските момичета". След края на войната те са били репресирани от властите, обвинявани са в предателство и са били преследвани.

Норвегия лишавала жените от граждански права и ги експулсирала в Германия заедно с децата им.

"Младите норвежки момичета и жени, които са имали връзки с германски войници или са били заподозрени в това, са били жертви на недобросъвестно отношение", каза Солберг вчера, по време на събитие по случай навършването на 70 години от Всеобщата декларация на ООН за правата на човека.

"Нашето заключение е, че норвежките власти са нарушили фундаменталния принцип, че нито един гражданин не може да бъде наказан без съдебен процес или осъден без закон", посочи премиерът на страната.

По думите ѝ за повечето момичето това е било просто една тийнейджърска любов или невинен флирт, който оставил белег до края на живота им.

"Днес, в името на правителството, аз ви поднасям извинение", допълни Солберг.