Норвегия ще наложи нови ограничения, за да предотврати разпространението на коронавируса, заяви премиерът Ерна Сьолберг в неделя, цитирана от "Ройтерс".

Сред тях е и национална забрана за сервиране на алкохол в ресторанти и барове и прекратяване на големи събирания у дома.

През последния месец скандинавската страна е увеличила броя на случаите и сега изчислява, че един заразен човек ще предаде вируса на 1,3 други.

Норвегия ще изисква отрицателен тест за коронавирус за пристигащите и от България

Норвегия ще изисква отрицателен тест за коронавирус за пристигащите и от България

Изискването влиза в сила от 9 ноември

"Виждаме повече признаци на нова вълна от инфекции", каза Сьолберг на пресконференция, като посочи като причина празнуването на Коледа и Нова година и появата на по-заразния щам на вируса, за първи път идентифициран във Великобритания.

Норвежците ще трябва да ограничат социалния си живот през следващите две седмици, за да удържим вируса под контрол, каза тя.

Ден по-рано правителството обяви, че университетските занятия в присъствена форма са преустановени.

Магазините, детските градини и началните училища ще останат отворени. Средните училища и гимназиите също ще останат отворени, но ще използват и дистанционно обучение.

Всички несъществени пътувания в чужбина и страната трябва да се отложат.

Норвегия вече наложи някои от най-строгите ограничения за пътуване в Европа, като изискването за отрицателни тестове от пристигащите.

Малките гранични пунктове са затворени, тъй като нямат капацитет за тестване и повече военнослужещи ще управляват границата с Финландия в Арктика.

Норвегия препоръчва маски  в обществения транспорт в Осло

Норвегия препоръчва маски в обществения транспорт в Осло

И забраняват частни събирания на повече от 20 души

14-дневният брой случаи на COVID-19 на 100 000 жители е бил 113,6 през седмицата от 21 до 27 декември - четвъртият най-нисък в Европа след Исландия, Гърция и Финландия, съобщи Европейският център за профилактика и контрол на заболяванията.