Руски неонацист е арестуван от норвежката полиция, съобщава БиБиСи.

Вячеслав Дацик - известен като активист на забранения националистически "Славянски съюз", поискал политическо убежище в Норвегия, след като е задържан от полицията в Осло.

Официално потвърждаване на информацията, че Дацик, който през месец август избяга от психиатрична клиника в Санкт Петербург, се намира в Норвегия все още не е разпространена.

Този факт е потвърден от негови приятели от крайно десни организации.

Норвежките власти съобщават само, че е задържан руски гражданин, без да споменават подробности.

Мога да потвърдя, че един руски гражданин дойде при нас във вторник сутринта, заяви ръководителят на Катедра "Информационни имиграция Роар Хансен и допълни, че въпросният човек е предал зареден пистолет, но дали е потърсил подслон, не пожела да коментира.

Според записите на охранителната камера обаче на портала се появява човек, който много прилича на Вячеслав Дацик.

Наред с другите неща от записа се вижда как говорещ на руски език мъж, облечен в черна риза с пречупен кръст, дава на служител на имиграционния център пистолет. Служителят потвърдил, че оръжието е истинско.

Един от приятелите на Дацик заявил, че Дацик е задържан заедно с още трима души. Всички те са граждани на различни страни, но са в Норвегия по юридически причини.

Вячеслав Дацик, известен като "Червения Тарзан", бе арестуван през 2007 г. по обвинения в серия от грабежи. Съдът го призна за луд и го изпрати да се лекува в психиатрична клиника.

След като избяга от болницата, руските медии обявиха, че той е участвал в няколко грабежа.

Така нареченото националсоциалистическо движение "Славянски съюз" е създадено през 1999 година. През април 2010 г. в Москва градски съд го призна за екстремистко движение и забрани дейността му в Русия.