Норвежците гласуват на парламентарни избори, като социологическите проучвания показват, че няма изявен фаворит, пише "Файненшъл таймс".

Дясноцентристкото правителство в същото време се надява на историческа победа.

Преднината на лявоцентристката опозиция се изпари, тъй като икономиката на скандинавската държава продължава да се възстановява след шокиращия спад на цените на петрола преди три години. В същото време продължава дебатът за бъдещето на петролния сектор на Норвегия.

Ако воденото от консервативния премиер Ерна Солберг правителство отново спечели изборите, то ще се превърне в първата дясна администрация в Норвегия, която ще служи два пълни мандата.

Гласуването ще продължи в понеделник, като резултатите се очаква да бъдат обявени в ранните часове във вторник.

Някои проучвания показват, че партията на Солберг може да сложи край на изключителния рекорд на лявоцентристката Работническа партия, която е на първо място през последните 90 г.

Последните сондажи дават 85 места на дясноцентристите в 169-местния парламент и 84 за лявоцентристите, включително и Зелените.

Предизборната кампания беше изключително тежка особено за Йонас Гар Стьоре, лидерът на Работническата партия. Смята се, че милионерът не е толкова близо до гласоподавателите в сравнение с бившия лидер Йенс Столтенберг, който в момента оглавява НАТО. Стьоре е критикуван, че инвестира във фонд, който притежава компании, които произвеждат части за ядрени оръжия, което се забранява от Осло.

Настоящото правителство е най-дясното в историята на Норвегия заради присъствието на антиимиграционната Прогресивна партия.