Албания и Северна Македония регистрираха рекордно увеличение на заразените с коронавирус, информира РИА Новости.

Министерството на здравеопазването на Албания съобщи няколко поредни рекорда през юни. На 11 юни албанските власти съобщиха за 44 заразени, а данните за 13 юни показват 48 нови случая, което означава, че цифрата продължава да се покачва.

Коронавирус: Втора вълна удари Западните Балкани

Коронавирус: Втора вълна удари Западните Балкани

Новите огнища на зараза изглежда се появяват след събития като празненства, семейни събирания и погребения

Днес здравното ведомство съобщи за 57 нови заразени с коронавирус, с които общо нараснаха до 1521. Починали са 36 пациенти.

Опозицията поиска оставката на премиера Еди Рама заради ръста на новите случаи с 211% след "два и половина месеца безсмислена изолация".

И в съседна Северна Македония е регистриран най-големият ръст за ден - 196 заразени с коронавирус. 8 души са починали за 24 часа, което се явява рекорд на Западните Балкани. Общо са заразени 3895, а починалите достигнаха 179.

Северномакедонският президент Стево Пендаровски заяви, че не е необходимо удължаване на наложеното на 18 март извънредно положение, което изтече на 13 юни.

По-рано здравният министър Венко Филипче призна, че страната преживява втори пик. Правителството обмисля да върне забраната за движение на граждани в най-засегнатите общини.

В Сърбия още един човек е починал от коронавирус и са отчетени 59 нови случая, обяви здравното министерство. Общо 254 души са починали, а заразените достигнаха 12 310.

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 7,6 милиона потвърдени случая, а починалите са повече от 427 000. Регистрирани са случаи в повече от 200 държави и територии. Данните на Университет "Джонс Хопкинс" показват над 7,8 млн. случая и повече от 430 000 починали в 188 държави, възстановили са се повече от 3,7 млн. души.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джонс Хопкинс".