Регулаторите на САЩ са открили нов потенциален проблем в модела 737 Max на Boeing, който най-вероятно ще отложи още повече първите пробни полети след свалянето му на земята заради двете фатални катастрофи, пише  Би Би Си, предаде Money.bg.

Federal Aviation Administration (FAA) заяви, че е идентифицирала "потенциален риск" по време на пробите в симулатор, но не разкри детайли. Разследването досега бе концентрирано върху софтуерен проблем, заради който най-вероятно паднаха два самолета.

IATA очаква самолетът на "Боинг" 737 MAX да се върне в небето от август

IATA очаква самолетът на "Боинг" 737 MAX да се върне в небето от август

Самолетът беше приземен в целия свят през март

Миналия месец администрацията даде сигнал, че одобрението на промените, по които Boeing работи, може да дойде още в края на този месец, а пробните полети да са в началото на юли. Сред авиопревозвачите имаше надежда, че 737 Max ще бъде отново в небето преди края на лятото, но дори и преди откриването на новия проблем, този срок бе отложен.

Източници на Reuters казват, че по време на симулацията системата, която трябва да възстанови нивото на самолета, се е включила твърде бавно. Според други твърдения, на процесорите на модела не им достига изчислителна мощ. Ако всички процесори трябва да бъдат сменени, това ще отнеме още месеци.

Завършено е програмното обновяване на самолетите Boeing 737 Max

Завършено е програмното обновяване на самолетите Boeing 737 Max

Нови инструкции за действията на пилотите…

Припомняме, самолет 737 Max на Етиопските авиолинии катастрофира малко след излитането си на 10 март. Всички 157 души на борда загинаха. Това беше втората катастрофа с новия самолет 737 Max за по-малко от пет месеца, което принуди държавите да приземят този модел самолети.

Първата катастрофа с новия самолет се случи в Индонезия през октомври 2018 г., когато самолет на Lion Air катастрофира в Яванско море. Загинаха всички 189 души на борда.

В момента са приземени 387 самолета 737 Max.