Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) очаква пътническият самолет на "Боинг" 737 MAX да се върне в небето от август, обяви ръководителят на асоциацията и добави, че финалното решение ще бъде взето от регулаторите, информира "Ройтерс".

Самолетът беше приземен в целия свят през март след две самолетни катастрофи в рамките на пет месеца, които отнеха живота на повече от 300 души.

От „Боинг” признаха, че са знаели за проблемите на 737 Max 1 г. преди катастрофите

От „Боинг” признаха, че са знаели за проблемите на 737 Max 1 г. преди катастрофите

По невнимание са направили индикатор незадължителен вместо да бъде част от стандартния пакет

Генералният директор на IATA Александър дьо Жуниак поясни, че не очаква експлоатацията на самолета да бъде възобновена през следващите 10-12 седмици.

"Но това не е в нашите ръце. Това е в ръцете на регулаторите", поясни той пред журналисти в Сеул.

IATA планира да организира среща на авиопревозвачите, регулаторите и производителите до 5-7 седмици, за да обсъдят какво е нужно да се поднови използването на 737 MAX, каза още Жуниак.

Тръмп зове Boeing да преименуват проблемния си самолет 737 Max 8

Тръмп зове Boeing да преименуват проблемния си самолет 737 Max 8

А също и да го поправят

От коментара му стана ясно, че на среща на IATA в Монреал през миналата седмица членовете на асоциацията са обявили, че искат регулаторите да си сътрудничат по-тясно при вземане на решението за самолета.

Източници разкриха пред "Ройтерс", че Федералната авиационна администрация на САЩ се очаква да одобри използването на самолета най-рано през юни. Представители на американския регулатор са информирали членове на авиационната агенция на ООН на среща миналата седмица.

Американските компании като United Airlines, Southwest Airlines и American Airlines са спрели самолета най-рано до средата на август.

Пилот, който не е бил на работа, спасил самолет 737 Max ден преди катастрофата в Индонезия

Пилот, който не е бил на работа, спасил самолет 737 Max ден преди катастрофата в Индонезия

Пилотът, който е бил на допълнително място в пилотската кабина, правилно е установил проблема

Припомняме, самолет 737 Max на Етиопските авиолинии катастрофира малко след излитането си на 10 март. Всички 157 души на борда загинаха. Това беше втората катастрофа с новия самолет 737 Max за по-малко от пет месеца, което принуди държавите да приземят този модел самолети.

Първата катастрофа с новия самолет се случи в Индонезия през октомври 2018 г., когато самолет на Lion Air катастрофира в Яванско море. Загинаха всички 189 души на борда.

В момента са приземени 387 самолета 737 Max.