5-членно семейство на два мотоциклета са извършили самоубийствен бомбен атентат срещу полицейски участък в индонезийския пристанищен град Сурабая, ден след вълна от кръвопролитни самоубийствени взривове във втория по големина град в най-многолюдната мюсюлманска страна в света, съобщават световните информационни агенции.

Началникът на полицията в Индонезия уточни, че при атаката са ранени най-малко 4 полицаи и 6 цивилни, като 8-годишно момиче е било част от взривилото се семейство. За щастие, детето е оцеляло и сега се възстановява. 

Експлозията е станала в 8:50 часа местно време (4:50 часа българско).

ДАЕШ избиха и раниха десетки при бомбени нападения срещу църкви в Индонезия
Обновена

ДАЕШ избиха и раниха десетки при бомбени нападения срещу църкви в Индонезия

Самоубийствените атаки са извършени от членовете на едно семейство

Най-малко 13 души загинаха при бомбени нападения срещу три църкви вчера. Терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава") пое отговорност за тези атаки.

Индонезийският президент Джоко Видодо определи редицата нападения като "страхливи, недостойни и нехуманни".

"Няма да има компромис в предприемането на мерки за спирането на тероризма", зарече се държавният глава.

Още не е ясно дали днешните атаки са свързани със самоубийствените нападения в неделя.

Говорителят на местната полиция посочи, че все още не могат да бъдат предоставени пълни подробности, защото "все още идентифицираме жертвите на местопрестъплението и мястото се обследва".

Вчера майка, заедно с двете си дъщери, които са носели колани с експлозиви, се взривиха в църква. Бащата, заедно с двамата си сина, удариха други две църкви.

От полицията отбелязаха, че семейството е било сред стотиците индонезийци, които са се завърнали от Сирия, където ДАЕШ все още се сражават с правителствените сили. Не се предоставят подробности за участието на семейството в сирийския конфликт.

Тези бомбени атентати са най-кръвопролитните в Индонезия от повече от десетилетие, като при тях бяха ранени повече от 40 души.

Страната от Югоизточна Азия отдавна страда от ислямски екстремизъм, включително бомбените атентати в Бали през 2002 г., при които загинаха 202 души - повечето чуждестранни туристи - в най-големия терористичен удар в историята на страната.