Чехия представи официално в Брюксел скандалния проект „Ентропа", на който България бе изобразена като турски клозет.

Междувременно още едно противоречиво разкритие излезе на яве.

Оформената с лего карта на Дания има шокираща прилика с датските карикатури на Мохамед, които през 2006 г. предизвикаха големи протести.

Според датския посланик в Чехия Дания не е застрашена от протести, тъй като стана ясно, че не датчанин е автор на образа на Мохамед от лего, а чешкият скулптор.

Вицепремиерът и министър на европейските въпроси на Чехия Александър Вондра отново си извини на България и на всички хора, които са се почувствали обидени.

Той отново призна, че е бил изненадан от факта, че проектът е сътворен само от Давид Черни, вместо от представители на още 26 европейски страни.

Вондра подчерта, че това е изкуство и трябва да се подкрепя свободното художествено изразяване.

Изкуството се равнява със свободата, а „Ентропа" е изкуство - нищо повече, нищо по-малко".

Откриването удостои със своето присъствие и авторът Давид Черни. На пресконференция след това той представи и двама свои приятели, които са му помогнали в работата - Крищоф Кинтер и Томаш Попизли.

„Това е предмет на изкуството и на нас ни е тъжно, че сме обидили някои страни. Никога това не е било замисляно като обида на когото и да било", обяви необичано кроткият скулптор и се извени на чешкото правителство - поименно на Саша Вондра, Карл Шварценберг и премиера Тополанек.

Той потвърди, че творбата още от самото начало е замислена като мистификация и не е имала за цел да засегне никого, като добави, че ако засегнатите страни не могат да оценят художествената стойност на проекта техните части ще бъдат отстранени.

Такива желания изрази България, изобразена като турска тоалетна, припомня чешката агенция.

От самото начало това трябваше да бъде мистификация, която не беше нужно да бъде разкрита, обясни Черни.

В основата на нашето дело е сатирата и карикатурата. Това е един глупав поглед към Европа, който се старае да направи смешни клишетата, обясни ексцентричният автор.

Черни добави, че неговото дело цели да продължи традицията на добрия войник Швейк, на Монти Пайтън и на Борат.

„Очаквахме, че това ще бъде прието като шега, просто един happening", оправда се той.

Макар някои от шегите да са по-леки или детински, а други малко по-фекални или да са за неща, с които не трябва да се шегуваме - както случая с Мохамед, като цяло европейското мнение се свежда до там, че Черни си е направил добър майтап в укор на чешкото правителство, а неговото дело наистина е тест за нашата толерантност.