Учени са открили първия материал, който показва свръхпроводимост на стайна температура, което означава, че през него протича електрически ток с перфектна ефективност - без загуба на енергия като топлина, съобщава БиБиСи.

В момента голяма част от енергията, която генерираме, се губи поради електрическо съпротивление, което се губи като топлина.

Така "свръхпроводящите" материали на стайна температура могат да революционизират електрическата мрежа.

До този момент постигането на свръхпроводимост изискваше охлаждащи материали до много ниски температури. Когато тази способност е открита през 1911 г., е възможна само при температура, известна като абсолютна нула (-273,15°С).

Оттогава физиците са открили материали, които са свръхпроводими при по-високи - но все пак много студени минусови температури.

Екипът, който стои зад това последно откритие коментира, че това е голям напредък в търсене, което продължава век.

"Поради ограниченията на ниските температури, материалите с такива необикновени свойства не са преобразили напълно света по начина, по който мнозина биха могли да си го представят", обяснява д-р Ранга Диас от университета в Рочестър, щата Ню Йорк.

"Нашето откритие обаче ще премахне тези бариери и ще отвори вратата за много потенциални приложения."

Д-р Диас добави, че свръхпроводниците със стайна температура "определено могат да променят света, какъвто го познаваме".

В САЩ електрическите мрежи губят над 5% от енергията си в процеса на предаване. Така че справянето с тази загуба може потенциално да спести милиарди долари и да окаже влияние върху климата.

Учените наблюдават свръхпроводящото поведение в съединение със сероводород и метан при температура 15°С.

Способността за свръхпроводимост обаче се появява при изключително високо налягане от 267 милиарда паскала - около милион пъти по-високо от типичното налягане в гумите. Това очевидно ограничава практическата му полезност.

Д-р Диас допълва, че следващата цел ще бъде да се намерят начини за създаване на свръхпроводници със стайна температура при по-ниско налягане, така че те да бъдат икономични за производство в по-голям обем.

Тези материали могат да имат много други приложения. Те включват нов начин за задвижване на левитиращи влакове - като влаковете Маглев, които "летят" по линии в Япония и Шанхай, Китай. Магнитната левитация е характеристика на някои свръхпроводящи материали.

Друго приложение би била по-бързата и по-ефективна електроника.

"С този вид технология можете да превърнете обществото в свръхпроводящо общество, където никога повече няма да имате нужда от неща като батерии", допълва съавторът Ашкан Саламат от университета в Невада, Лас Вегас.

Резултатите са публикувани в списание Nature.