Китайският премиер Вън Цзябао е наредил разчистване на отломките и отваряне на пътищата към епицентъра на вчерашното мощно земетресение, предаде агенция Синхуа.

Трябва да направим всичко възможно да отворим пътищата и да спасим хората, блокирани в най-засегнатите райони, е заявил премиерът по време на извънредна среща.

Обилни валежи затрудняват разчистването на пътищата до разрушените райони след най-силното земетресение от три десетилетия насам, предаде Ройтерс.

Той призова хората към спокойствие и смелост.

Земетресението с магнитуд 7.8 по Рихтер засегна най-силно провинция Сечуан. За последното денонощие са регистрирани близо 1800 вторични труса с магнитуд до 6 степен по Рихтер.

По последна информация броят на жертвите е достигнал 12 000. Около хиляда ученици и техните учители са загинали или изчезнали в град на юг от епицентъра  на земетресението.  

Над 18 000 са затрупани под развалините при земетресението в китайския в град Мянчжу, а 3 629 са загинали.

37 туристи са загинали

Сред загиналите има 37 туристи, 15 от които са британци.

Около 50 000 китайски военни са мобилизирани в спасителните операции

Спасителни екипи ще бъдат изпратени във всеки засегнат град, по въздух ще бъдат изпратени медикаменти и хранителни продукти.

По информация на американския геофизически институт епицентърът на труса е бил на 100 км северозападно от Ченджу, столицата на провинция Съчуан, и на дълбочина от 29 км.
Мястото се намира в източната част на тибетското плато, която е известна с високата си сеизмична активност.

Експертите посочиха, че освен множеството вторични трусове може да се очакват и още земетресения.