Руският министър на извънредните ситуации Евгений Зиничев, който загина вчера при посещение на водопад в планината Путорана, не се е опитвал да спаси оператора Александър Мелник, а е станало обратното - Мелник е загинал при опит да спаси Зиничев, който се е подхлъзнал, твърди сайтът Readovka.

Официалните руски медии съобщиха, че Зиничев е загинал геройски по време на учения, при изпълнение на служебните си задължения. Главната редакторка на свързаните с Кремъл издания на "Россия Сегодня" и RT - Маргарита Симонян, написа, че министърът е скочил, за да спаси кинорежисьор, който е бил част от група, инспектираща строеж, но случайно е паднал във водата.

Министър загина в Русия по време на учения при опит да спаси човек

Министър загина в Русия по време на учения при опит да спаси човек

Хвърлил се в морето, но се забил в стърчащ камък

По-късно сайтът РБК разкри, че трагичният инцидент няма връзка със служебните ангажименти на министър Евгений Зиничев - той е станал в резервата Путорана в Сибир, при водопада Китабо-Ороон, на няколкостотин километра от мястото на ученията.

Впоследствие Readovka, с позоваване на собствен източник, информира, че обстоятелствата се различават от официалната версия - именно Мелник се е опитал да спаси министъра, който се е подхлъзнал и е полетял в пропастта. Вместо да помогне обаче, той също загинал. Уточнява се, че по това време на годината около водопада е студено и има лед. Мелник е посетил резервата като член на снимачен екип.

Към момента версиите не са потвърдени от независим източник.