Ръководителят на Министерството на извънредните ситуации на Русия Евгений Зиничев е загинал трагично при изпълнение на служебните си задължения. Той беше на 55 години, съобщава "Новости".

Трагедията се е разиграла по време на междуведомствени учения за защита от извънредни ситуации в арктическата зона, като министърът се е опитал да спаси човек, уточниха от ведомството.

Зиничев е отишъл в Дудинка заедно с губернатора на Красноярския край Александър Ус, за да проверят напредъка на строителството на новата пожарна част.

"Те с кинорежисьора стояха на ръба на перваза. Кинорежисьорът се подхлъзна и падна във водата. Имаше достатъчно очевидци - никой не успя дори да разбере какво се е случило, тъй като Зиничев скочи във водата след човека, който беше паднал и се блъсна в стърчащ камък. Загина като спасител. Почивай в мир", написа в канала си в "Телеграм" главната редакторка на "Россия Сегодня" и RT Маргарита Симонян.

Кинорежисьорът също е загинал, добави тя. Владимир Путин вече е бил информиран за инцидента, съобщи прессекретарят на държавния глава Дмитрий Песков.

Зиничев е роден на 18 август 1966 г. в Ленинград. Завършил е икономическия и финансов факултет на Санкт-Петербургския институт по бизнес и право. През 2013 г. преминава професионална преквалификация във Военната академия на Генералния щаб.

През 1984-1986 г. служи във въоръжените сили на СССР в Северния флот. През 1987-2015 г. работи в органите за държавна сигурност.

От юни 2015 г. до юли 2016 г. той е бил началник на управлението на ФСБ за Калининградска област.

През ноември 2016 г. той става заместник-директор на ФСБ, а през 2018 г. с президентски указ е бил назначен за ръководител на Министерството на извънредните ситуации, като отново зае тази длъжност през 2020 г.

На 21 декември 2020 г. той е удостоен с чин генерал на армията.