Правителството на Нова Зеландия почти незабавно отменя всички ограничения в борбата с коронавируса с изключение на стриктния граничен контрол, обяви премиерът на държавата Джасинда Ардърн, след като здравните власти съобщиха, че няма нови случаи на заразени с коронавирус, пише "Гардиън".

Протестите срещу расизма в САЩ се разшириха и до Нова Зеландия

Протестите срещу расизма в САЩ се разшириха и до Нова Зеландия

На протестите в Нова Зеландия имаше слабо полицейско присъствие

"Готови сме", заяви Ардърн на пресконференция в Уелингтън и добави, че новозеландците се "обединиха по безпрецедентен начин, за да смажат вируса".

Министър-председателят привлече международно внимание и си спечели похвалите на Световната здравна организация за подхода в борбата с коронавируса, стриктен и предпазлив подход, който изглежда се отплаща. На 25 март Ардърн блокира страната за четири седмици - изисква от почти всички граждани да си останат по домовете през почти цялото време - преди да започне постепенно да разхлабва ограниченията.

Земетресение стресна премиера на Нова Зеландия по време на интервю

Земетресение стресна премиера на Нова Зеландия по време на интервю

Трус с магнитут 5,8 по Рихтер удари столицата Уелингтън

От полунощ, каза Ардърн, новозеландците ще живеят в държава, "където животът се усеща толкова нормален, колкото можем по време на пандемия". Правилата за физическа дистанция и ограниченията за масовите мероприятия ще отпаднат, добави премиерът.

Новозеландците отговориха с ликуване в социалните медии.

Държавата имаше само около 200 случая, когато правителството реши да наложи ограничителни мерки. Нова Зеландия има под 1500 заразени с коронавирус, 22 души са починалите.

Стриктният граничен контрол обаче ще остане, като Ардърн предупреди, че не знае кога ще бъде отменен, тъй като това е най-добрата защита в момента. Само новозеландци и техни роднини могат да влизат в страната. Те обаче трябва да спазват 14-дневна карантина.

Нова Зеландия е част от малка група от държави, които обявиха, че нямат нови случаи на коронавирус. Тя обаче е първата държава с повече от 1000 потвърдени случая, която обяви, че се е справила с вируса. Черна гора съобщи на 25 май, че се е справила с вируса, последваха Фиджи на 5 юни и на 9 май Фарьорските острови.

Запитана как е реагирала на новината, че няма нови случаи, Ардърн отговори: "Малко потанцувах".