Премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардерн беше обезпокоена от земетресение, което удари столицата Уелингтън, докато тя правеше телевизионно интервю на живо, предаде "Ройтерс".

Ардерн, която стана министър-председател през 2017 г., е изключително популярна в Нова Зеландия заради справянето си с няколко кризи - масова стрелба в Крайстчърч миналата година, изригване на вулкан през декември и неотдавнашната пандемия на коронавирус.

Уелингтън и близките райони бяха разтърсени от земетресение с магнитуд 5,8 с епицентъра на 30 км (20 мили) северозападно от Левин, град в близост до столицата, и на дълбочина 37 км.

Ардерн говореше по време на телевизионно интервю на живо от сградата на парламента.

"Тук просто имаме земетресение, Райън ...", каза тя на водещата на шоуто Ryan Bridge, докато тя, камерата и други неща около нея се разтресеха.

Ардерн увери домакина, че е в безопасност и интервюто продължило.

Няма повреди и няма пострадали, Ардерн потвърди на пресконференция по-късно, но треперенето, продължило повече от 30 секунди, предизвика паника в Уелингтън. 

Нова Зеландия лежи на сеизмично активния "Огненият пръстен", 40 000-километрова дъга от вулкани и океански окопи, опасваща голяма част от Тихия океан.

Град Крайстчърч все още се възстановява от земетресение с магнитуд 6,3 през 2011 г., при което загинаха 185 души.

През 2016 г. тремор с магнитуд 7,8 удари град Южен остров Кайкура, като уби двама и причини щети на стойност милиарди долари, включително в столицата Уелингтън, която се намира на остров Северен.