Протестите в САЩ заради смъртта на Джордж Флойд отекнаха и от другата страна на планетата. Хиляди се събраха по улиците на Нова Зеландия, за да покажат солидарност с демонстрантите в САЩ, информира АФП.

И в Лондон протести заради смъртта на Джордж Флойд, десетки арестувани

И в Лондон протести заради смъртта на Джордж Флойд, десетки арестувани

23-ма души са били задържани

Демонстрациите в Нова Зеландия са мирни за разлика от насилието и безредиците, които продължават в САЩ вече няколко дни, след като Флойд, афроамериканец, почина в ръцете на полицията.

В Окланд около 2000 души се събраха пред американското посолство и скандираха "Няма справедливост, няма мир!" и "Животът на чернокожите е от значение!".

Други около 500 души излязоха по улиците на Крайстчърч. Голяма група от хора се очаква да участва в бдение пред сградата на парламента в Уелингтън.

Местен музикант от нигерийско-новозеландски произход, който организира протеста, обяви, че събитието не е само за смъртта на Флойд. Според него преследването на чернокожата общност е феномен, който все още съществувава. Същото превъзходство на бялата раса, което води до убийството на чернокожи в САЩ, съществува и в Нова Зеландия, обърна се музикантът към присъстващите.

На протестите в Нова Зеландия имаше слабо полицейско присъствие, въпреки че участниците нарушиха мерките за социална дистанция, които позволяват събирания максимум до 100 души.

Полицейски час във Вашингтон и още 40 града заради размириците

Полицейски час във Вашингтон и още 40 града заради размириците

Националната гвардия се включва в опазването на реда...