Нова Зеландия регистрира четири нови случая на коронавирус. Това са първите случаи от повече от 100 дни, обяви премиерът на държавата Джасинда Ардърн на пресконференция, цитирана от "Гардиън".

Има четири потвърдени случая на коронавирус в едно семейство в най-големия град в Нова Зеландия Окланд. Семейството не е пътувало в чужбина и източникът на инфекцията е неизвестен.

Икономиката на Нова Зеландия с най-голямо забавяне от 29 г.

Икономиката на Нова Зеландия с най-голямо забавяне от 29 г.

БВП се понижи с 1,6% през периода януари-март

Това е от голямо значение, защото държавата не е регистрирала случаи повече от три месеца и ситуацията като цяло се нормализира, като само се налага стриктен граничен контрол.

Всички 22 случая преди това бяха сред хора, които са били поставени под карантина след завръщането си от чужбина.

Последният случай в Нова Зеландия е регистриран в понеделник. Това е гражданин на страната, който е на около 50 г., живеещ в южната част на Окланд. Заразеният не е пътувал в чужбина.

Други трима в семейство от шестима са с положителна проба за коронавирус, останалите са с отрицателна проба.

Първите случаи на Covid в Нова Зеландия за 24 дни са 2 жени пристигнали от Британия

Първите случаи на Covid в Нова Зеландия за 24 дни са 2 жени пристигнали от Британия

Те са допуснати в страната за погребение

Ардърн коментира, че има много въпроси без отговор около четирите нови случая, след като в продължение на 102 дни нямаше никакви нови случаи. Тя обяви, че от 12,00 часа в сряда в Окланд ще бъдат наложени ограничения за три дни. По думите й най-важното е да се открие източникът на това огнище.