Нова Зеландия потвърди два нови случая на коронавирус, с което приключи 24-дневната серия без нови инфекции в страната. И двата случая са на жени, които са от едно и също семейство, пътували от Обединеното кралство и са получили специално разрешение да присъстват на погребението на родител, съобщава БиБиСи.

Миналата седмица Нова Зеландия отмени всички вътрешни ограничения, обявявайки, че страната е без вируси. Въпреки това бяха запазени строги ограничения по границите - разрешение има само за граждани и работници от първа необходимост.

Но могат да бъдат предоставени изключения и д-р Ашли Блумфийлд, генералният директор по здравеопазването на Нова Зеландия, заяви, че има "съгласуван план като част от процеса на одобрение (включително) споразуменията за пътуване".

Не е известно дали пациентите са граждани на Обединеното кралство или на Нова Зеландия. Жените - една на около 30, другата на около 40 години, пристигат в Нова Зеландия от Обединеното кралство на 7 юни през Доха и Бризбейн и са под карантина.

Те отсядат в изолационен хотел в Окланд и на 12 юни подават заявление за освобождаване, за да посетят умиращия си родител - починал по-късно същата вечер. Те получават разрешение да пътуват до Уелингтън на 13 юни.

Една от жените имаше "леки симптоми". Те пътуват до Уелингтън със собствен превоз и не използват никакви обществени съоръжения по време на това пътуване, заяви във вторник д-р Ашли Блумфийлд. Те се виждат с един-единствен член на семейството в Уелингтън. Този член на семейството вече е поставен в самоизолация.

Жените са тествани в понеделник, а резултатите са потвърдени във вторник.

Премиерът Джасинда Ардерн вече предупреди, че в бъдеще могат да възникнат нови случаи, когато новозеландците се завърнат у дома, а някои други са допуснати при специални условия.

Ардерн е предпазлива, казвайки, че страната е "без COVID", тъй като глобалната пандемия бушува по целия свят и вероятно ще се появят нови случаи в страната. "Не искам новозеландците да вярват, че битката е приключила, когато не е", каза тя по-рано тази седмица.

Нова Зеландия пребори коронавируса

Нова Зеландия пребори коронавируса

"Готови сме", заяви Ардърн на пресконференция в Уелингтън